Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Halep kentinin boşaltılması durumunu değerlendirerek, “Umut ederiz ki öyle bir akım olmasın, ümit ederiz ki bunu Suriye’nin içerisinde karşılıyor olalım. Gerek Halep bölgesinden olsun gerekse sınır hattı boyunca diğer bölgelerde oluşabilecek her türlü senaryoya hazırız” dedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Japonya’nın Sendai kentinde BM Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı Açılış Oturumuna katıldı. Oktay, Halep kentinin boşaltılması konusuna değinerek basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda, “Olabilecek her türlü senaryoya karşı biz AFAD olarak sürekli hazır oluruz. Yani geleceğe yönelik her türlü senaryoyu biz önceden çalışırız. Her türlü risk analizlerimizi yaparız ve her türlü hazırlıklarımızla ilgili bütün kurum ve kuruluşlarımızla yaparız. Ama bu hazırlıklar için önceden net olarak paylaşmadık olayın hassasiyeti itibariyle de paylaşmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Ama her türlü çalışmalarımı yaparız, hazır durumdayız. Halep olayı umut ederiz ki öyle bir akım olmasın, ümit ederiz ki bunu Suriye’nin içerisinde karşılıyor olalım. Ümit ederiz ki o problem bir an önce kökünden çözülsün. Siyasi bir çözüm bulunsun ama ne yazık ki şu an öyle bir ışık görünmüyor tünelin ucundan. Biz her türlü senaryoya hazırız gerek Halep bölgesinden olsun gerekse sınır hattı boyunca diğer bölgelerde oluşabilecek. Veya Irak tarafında oluşabilecek senaryolara hazırlıklıyız biz” ifadelerini kullandı.
Oktay Suriyelilere yapılan yardım konusuna da değinerek “Bugüne kadar da zaten Türkiye ne yazık ki kendi kaynaklarını kullanarak yoluna devam etti. Bunu hep ifade ettik zaten, yaklaşık 5 buçuk milyar dolara yakın BM standartlarında harcamamız var. Bunun sadece 300 milyon doları uluslararası kaynaklardan. Bunun da yaklaşık 300 milyon doların 180 milyon doları sadece BM ile ilgili kurumlardan. WFB’nin Dünya Gıda Programı’nın kamplarda katkı olarak sunduğu yaklaşık 50 TL kişi balı gibi. Burada ‘fon yetersizliği nedeniyle bunu sağlayamayacağım’ diye bize bildirdi. Bazı kamplarda devam ediyor, durmuş değil. Ama Türkiye olarak bunu destekleyebilecek durumdayız. Ben yine buradan bu vesile dünya kamuoyuna gerek kamplardaki Suriyelilerin gerekse kampların dışındaki Suriyelilerin desteklenmesi ile ilgili bir kez daha çağrıda bulunmuş olayım” dedi.
“2018 İTİBARİ İLE TÜM OKULLARIMIZIN GÜVENLİ OLACAĞINI TAAHHÜT EDİYORUZ”
Oktay, Türkiye’nin okul güvenliği konusunda lider ülkelerden olduğunu bildirerek, “Okul güvenliği alanında biz Türkiye olarak biz bu konferansta bu zirvede özellikle Avrupa ülkelerinin liderliğini yapıyor konumdayız. Okullarımızı daha güvenli hale getirme ile ilgili yani hem binalar açısından güvenli hale getirme ile ilgili hem herhangi bir afet anında daha güvenli olabilecek acil eylem planlarının çıkarılması ile alakalı bir de çocukların, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve yöneticilerimizin eğitilmeleri ile alakalı üçlü bir, üç sac ayağı var burada. Üçü ile ilgili Türkiye’nin taahhütleri var. Her üçünü yaptığımızda okulların güvenli hale geleceğini iddia ediyoruz. Bugünde bu alanda bütün ülkelerin katılımı ile bir toplantı var. Türkiye burada lider ülke konumunda. Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığımızla da çalışıyoruz. Okullarımızın neredeyse yüzde 70’e yakının güvenli hale geldiği ama 2018 itibari ile tüm okullarımızın güvenli olacağını taahhüt ediyoruz. Üç sac ayağı boyutunda, Türkiye’nin taahhüdü budur” açıklamasını yaptı.
AFAD Başkanı Oktay, yoüun bir şekilde çalıştıklarını kaydederek, “Türkiye’de BM’nin ev sahipliğinde yapılan bu toplantıda öncü ülkelerden birisi, hem çalışmaları ile alakalı hem çıkacak belgenin içeriği ile ilgili son 1 yıldır 1 buçuk yıldır yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Türkiye olarak da yine 36 ayrı sunumumuz ve katılımlarımız aktivitelerimiz var. Başbakan Yardımcımız sayın Kurtulmuş’un başkanlığında buraya büyük heyet olarak katıldık. 120 kişilik bir heyetle buradayız biz. Türkiye afetlere müdahale ile ilgili dünyadaki belki en hazır ülkelerden birisi konumunda şu an. Sadece doğal afetlerle ilgili de değil bu. İnsan kaynaklı afetler de dahil. Hatta insan kaynaklı afetlerde dünyanın en ileri ülkesiyiz. Hazırlık noktasında ve müdahale noktasında. Teknoloji tabanlı afetlerle ilgili de hazır hale gelmeye çalışıyoruz, çok yoğun bir kapasite oluşturuyoruz. Tabi bununla ilgili Türkiye Afet Müdahale Planını hazırladık” dedi.
Türkiye Afet Planı’nın tamamlandığını sözlerine ekleyen Oktay, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Son 2 buçuk yıldır çok yoğun çalışıyoruz. Türkiye Afet Planı ile ilgili Ankara’daki merkezdeki çalışmaları tamamladık. Bütün merkezi kurumlar bakanlıklar nezdinde. İllerimizde, 81 ilimizde bunu standart hale getirmeye çalışıyoruz. İlk boyutu tamamlandı. Şimdi operasyonel planları hayata geçiriyoruz, bilişim alt yapısını tamamladık, hayata geçirdik ve lojistik alt yapısını tamamladık. Özellikle AKUT dönemli ihtiyaç olan malzemelerle ilgili. Şimdi yine yoğun şekilde haberleşme altyapısını tamamlamaya çalışıyoruz, haberleşme alt yapısını tamamlamaya çalışıyoruz. Kamu binalarının güvenliğini sağladığımız zaman, spor tesislerimizi güvenli tesisler olarak inşa ettiğimiz zaman gelecekte Türkiye’yi herhangi bir afet anında çadırlardan da kurtarmak istiyoruz. kamu binalarının özellikle okul ve spor tesislerinin AKUT dönemi için bir barınma merkezleri olarak da kullanılabileceği bir alana dönüştürmeye çalışıyoruz”.