Başbakan Binali Yıldırım, “Karadeniz’i tamamlayan çevreyolu tamamlandığında Karadeniz’i paylaşan ülkeler çok daha fazla ilişkilerini geliştirecekler, buradaki sorunlar ortadan kalkacak, daha fazla işbirliği, daha fazla kalkınma, daha azla refah, daha fazla iyi komşuluk ön plana geçecek” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü’nde bir konuşma gerçekleştirdi. Karadeniz’i çevreleyen 8 ülke arasında bir Karadeniz Çevreyolu projesi olduğunu kaydeden Başbakan Yıldırım, “Çevreyolu tamamlandığında Karadeniz’i paylaşan ülkeler çok daha fazla ilişkilerini geliştirecekler, buradaki sorunlar ortadan kalkacak, daha fazla işbirliği, daha fazla kalkınma, daha azla refah, daha fazla iyi komşuluk ön plana geçecek. Türkiye’nin önemli özelliklerinden biri de Karadeniz’in etrafındaki ülkelerin Asya’ya Afrika’ya açılacağı yegane geçiş yolu olması. Boğazlar o bakımından yıllar boyunca ticaretin kültürlerin geçişi için bir merkez olmuş. Boğazlar artık bu yükü kaldıramıyor” dedi.
“Krasnodar’da bir stadyum yapıldı altında da Türk müteahhitlerin imzası var”
Boru hatlarının taşıma işinin arka planın yaşanan sorunlar olduğunu bildiren Başbakan Yıldırım, “Kanal İstanbul’la buradaki muhtemel sorunları da ortadan kaldırmış olacağız” ifadesini kullandı. Rusya ile ilişkilerin enerji alanında değil ulaşım, tarım, alt yapı yapım alanında olduğunu kaydederek, “Birçok firmamız müşterek projeler yapıyorlar. Türkiye’de yapıyorlar Rusya’da yapıyorlar. Özellikle 2018 Dünya Kupası Rusya’da yapılacak. Krasnodar’da bir stadyum yapıldı ve dünyadaki örnek projelerden biri seçildi. Altında da Türk müteahhitlerin imzası var. Böyle güzel eserleri karşılıklı olarak gerçekleştirmekten mutlu oluyoruz. Krizlerden ziyade güzel haberlere ihtiyacımız var. Karamsarlık üreten, moral bozan çevreler var. Güzelliklere daha fazla zaman ayırmamız lazım. İnsanlığın buna ihtiyacı var, gençlerin bu ihtiyacı var. Savaşların olduğu, karışıklıkların olduğu insanların birbirine düşman olduğu geleceği hiç kimse arzu etmez. Onun için bizlere sorumluluk konumundaki inşalara daha fazla görev düşüyor. Biz de bu sorumluluğun bilincinde olarak bir yandan ikili ilişkilerimizi geliştirmek diğer yandan da bölgesel konularda birlikte hareket etmek için bir aradayız ” dedi.