Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Mladiç kararını değerlendiren Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç, bu kararla birlikte Bosna Hersek’in artık geçmişe ait yüklerinden kurtularak geleceğe bakması gerektiğini söyledi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç hakkındaki kararına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. İzetbegoviç, kararla birlikte Mladiç’in Bosna Hersek’te Müslümanları ve Hırvatları yok etme gayesiyle hareket ettiğinin tasdik edildiğini ifade etti. Mladiç’in Srebrenitsa soykırımının yanı sıra çok sayıda savaş suçu nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırıldığını vurgulayan İzetbegoviç, savaş kurbanlarının ailelerine taziyelerini iletti.

“MLADİÇ KORKAĞIN TEKİ”

Kararın Bosnalı Sırpları gördükleri rüyadan uyandıracak bir tesiri olmasını umut ettiğini söyleyen İzetbegoviç, "Bosnalı Sırpların büyük çoğunluğu bu hususta sessiz kalmayı tercih ediyor. Bu sessiz çoğunluğun Ratko Mladiç’i ve onun yaptıklarını onaylamadıklarına inanıyorum. Mladiç’in yaptıklarını benimseyerek kendi tarihlerini bir suçlunun ipoteği altına almak isteyeceklerine inanmıyorum. Suçluların tarih üstüne ipotek koymalarına izin verilmemeli. Bu karar, Bosna Hersek’teki halklar için daha iyi bir geleceğin garantisi olabilir. Ratko Mladiç’e gelince, kendisi korkağın tekidir. Çünkü kadınları, çocukları ve sivilleri öldürmek sadece korkakların yapacağı bir şey. Komşuların birbiriyle iyi geçinebilmesi için tüm halkların savaş suçlularını onure etmekten kaçınmaları gerekiyor. Onlar adına heykeller dikmekten ya da Ratko Mladiç’in bir kahraman olduğunu söylemekten imtina etmek gerekiyor. Bu kararın gerçeklerle yüzleşilmesine yardımcı olmasını umuyorum. Çünkü ancak bu şekilde daha iyi bir geleceğe doğru yol alabiliriz.Bu kararın ardından artık nihayet geçmişe ait yüklerimizden kurtulabilmemiz ve geleceğe bakmaya başlamamız gerekiyor" diye konuştu.

(İbrahim Aydoğan /İHA)