ABD Senatosu, dün gerçekleştirilen oylama ile Karadağ’ın NATO’ya üyeliğini onayladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın da kararı iki gün içerisinde imzalaması bekleniyor.

Rusya’nın şiddetli muhalefeti ve ülkedeki Sırp azınlık ve muhalefet partilerinin protestolarına rağmen NATO’ya üyelik hedefine hızla ilerleyen Karadağ’ın 25 Mayıs’ta Brüksel’de gerçekleştirilecek NATO zirvesinde üyeliğe resmen kabul edilebileceği bildiriliyor. ABD Başkanı Trump’ın imzasıyla NATO’ya üyeliği önündeki tüm engellerin kalkacağı küçük Balkan ülkesinin 2 bin kişilik ordusu ve sınırlı askeri kapasitesi ile güvenlik açısından NATO’ya katacağı bir değer bulunmuyor. Diğer taraftan Adriyatik kıyısındaki Karadağ, NATO üyeleri tarafından stratejik bir coğrafya olarak görülüyor.

Rus yatırımlarının ilk bakışta göze çarptığı ve Rus turistlerin en çok tercih ettikleri adresler arasında yer alan Karadağ’ın Rusya için Adriyatik denizine açılan bir kapı olmasından endişe eden Batılı ülkeler, Moskova’yı ülkede Rus yanlısı partileri iktidara getirme gayesi taşıyan bir darbe teşebbüsünde bulunmakla itham ediyorlar. Darbe iddialarını reddeden Kremlin ise iki ay içerisinde NATO üyesi olması beklenen Karadağ’da halkın yüzde 50’ye yakın bir kısmının NATO’yu istemediğine dikkat çekerek, ülkenin çatışma ortamına sürüklenebileceği ikazında bulunuyor.

(İbrahim Aydoğan / İHA)