Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak hususunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz. Terörist unsurların süreçten dışlanması önceliğimiz" dedi.

Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Suriye’nin geleceğini masaya yatırdı. Yaklaşık bir buçuk süren zirvenin ardından 3 lider basın mensuplarının karşısına geçti.

Kritik ve samimi görüşmelerin yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörist unsurlarının süreçten dışlanmasının Türkiye’nin önceliği olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya ile yoğun diyalağomuz devam ediyor. Sayın Ruhani ile gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldık. Kritik ve samimi görüşmeler yaptık. Kalıcı çözüm için Cenevre sürecine katkıları görüştük. Suriye’nin siyasi birliği ve toprak birliği ile ülkemizin milli birliğine kastı olan terörist gruplarının süreçten dışlanması önceliğimiz. Ülkelerimiz arasındaki bu verimli işbirliğinin olumlu etki yapmasını ümit ediyorum" dedi.

PUTİN’İN AÇIKLAMALARI

Suriye’nin terörden arındırılması konusunda önemli aşama kaydedildiğini belirten Putin, çatışmasızlık bölgeleriyle ilgili adımların belirlediğini ifade etti. Putin, Suriyelilerin kaderlerine kendilerinin karar vermesi gerektiğini söyledi.

RUHANİ’NİN AÇIKLAMALARI

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise, Suriye’de barış ve istikrar için zeminin hazırlandığını belirtti. Zirvede üç ülkenin kendi fikirlerini açıkça beyan ettiğini kaydeden Ruhani, Suriye kongresinde yeni bir anayasa için zemin oluşacağını ifade etti.

(İHA)