Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen "Uluslararası 2018 Turizm Fuarı"nda Türk standı yoğun ilgi gördü.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da her yıl gerçekleştirilen "Uluslararası 2018 Turizm Fuarı" ziyarete açıldı. Viyana Messe Fuar Alanı’nda yapılan ve 4 gün sürecek fuara, 70 ülkeden yaklaşık 800 firma katılıyor. Türk Müziği Grubu Muhabbet, Türküler seslendirdi. Fuarda ziyaretçilere ebru sanatı yapma imkanı sunuldu.

Avusturya’dan sorumlu Kültür ve Tanıtma Ateşesi Hilal Demirel İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye standına yoğun ilgi olduğunu belirterek, "Messe Fuar Alanı’nda başlayan ve 4 gün sürecek fuara yoğun bir ilgi vardı. Her yıl 70 ülkeden katımcılar 150 binin üzerinde ziyaretçiyle buluşuyor. Türk standı iyi bir noktada yer alıyor alması ziyaretçi akınına uğruyor. Türkiye bu yıllara oranla çok daha bir yoğun ilgi görüyor. Desinasyon ağırlıklı bir tanıtım yapıyoruz fuarda. İstanbul, Kapadokya, Antalya ve ayrıca Alanya desinasyonlarını ayrıca tanıtıyoruz. Onun yanı sıra kendi bakanlık desteğinde de yine Türkiye’nin farklı bölge desinasyonlarını farklı turizm çeşitliliklerini aynı anda Avusturyalı ziyaretçilere sunma imkanı buluyoruz. Tabi bu bir turizm fuarı olmasının yanı sıra kültürümüzü tanıtmak içinde bize güzel bir fırsat sunuyor. Bizde bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirebilmek adına Türk müziği, ebru sanatı ve halk oyunlarını bir araya getirdik. Avusturyalılar aslında kültüre çok meraklı. Türkiye’ye de ilgileri çok yüksek. Daha önce Türkiye’yi ziyaret edenler mutlaka bir kez daha ziyaret ediyor. Zaman zaman da Türkiye’yi özledikleri içinde standımıza gelip bir Türk kahvesi ve çay eşliğinde bizlere ülkemizi ne kadar sevdiklerini anlatıyorlar. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Turizm istatistiklerine gelirsek, bu yıl 2017 çok olumlu geçti Avusturya pazarı için. Bizim için bir toparlanma yılı oldu. Yalnızca Kasım ayında Avusturya’dan Türkiye’ye giden ziyaretçi sayısında yüzde 11,85 bi artış görüldü. Keza yine diğer orta Avrupa ülkelerinden İsviçre’de de Kasım ayında yüzde 19 oranında bir artış var" dedi.

Demirel, "2018 için çok daha ümitliyiz çünkü bu fuar vesilesiyle biz önemli tur operatörleriyle görüşme imkanı bulduk. Aynı zamanda da Avusturyalıların da nabzını tutuyoruz tabi ki. Çok önemli geri dönüşler aldık. Tur operatörleri çok yüksek oranlarda artışla başladıklarını söylediler. Hatta bu yıl erken rezervasyonlarda da büyük bir yükseliş var. Yaz tatiline yaklaşık 6-7 ay gibi zaman olmasına rağmen şimdiden insanların erken rezervasyona başladığını ve geçtiğimiz yılların çok daha fazla bir ilgiyle Türkiye satışlarının arttığını söylediler. Bu bizim için çok olumlu. Tabi ki bizim hedefimiz 2014 yıllarına ve hatta onun üzerine çıkmak. 2014’de biz 512 bin Avusturyalıyı ülkemizde ağırladık. Bu rakamları devam ettirerek üzerine çıkmayı ve Türkiye’nin geri dönüşünü mutlulukla paylaşmak istiyoruz” dedi.

Fuarda bazı ülkelerden katılan geleneksel kıyafetli katılımcılar ve dans grupları, renkli görüntüler sergilerken, Türk sanat müzikleri icrasında Sanatçı Orhan Çakmak ve ekibi sundukları çanlı müzik eşliğinde Avusturyalılara coşkulu anlar yaşattılar. Ebru sanatçısı Aybike Kaya’da kendini izleyen Avusturyalılara ebru sanatının inceliklerini göstererek meraklarını giderdiği gözlendi.

Viyana 2017 Uluslararası Turizm Fuarı 14 Ocak Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek.

(Mehmet Emin Avcı /İHA)