Türkiye’de valilik binaları arasında ilk kez Edirne Valiliği bünyesinde kurulacak güneş enerjisi santrali ve panelini kapsayan ’Güneşin Gözleri’ isimli projenin açılış töreni gerçekleştirildi.
Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne Valiliği, İl Özel İdaresi ve Kalkınma Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan ‘Güneşin Gözleri’ isimli projenin açılışı Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Edirne Valiliği’nde kullanılan elektrik enerjisinin 5’te 1’ini karşılaması beklenen sistem hakkında sunum yapan Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu Görevlisi Yalçın Yıldırım, TREDAŞ ile yapılan sözleşme gereği, üretilen elektrik enerjisinden gelir elde edileceğini ifade etti. Yıldırım, projedeki amaçlarının temiz ve çevre dostu enerji üretimini yaygınlaştırmak olduğuna dikkat çekerek, Edirne’de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda bölgeye öncülük etmek istediklerini belirtti.
"Valilik binaları arasında ilk kez Edirne’de kurulacak"
Edirne Valisi Günay Özdemir, ‘Güneşin Gözleri’ isimli projenin tanıtımda yaptığı konuşmasında, "Bildiğim kadarıyla şu anda Türkiye’de hiçbir valilikte böyle bir proje uygulanmadı. Belki bazı kamu kurum ve kuruluşları bunu yeni yaptıkları akıllı binalarda kullanmaya başlamışlardır ama valilik binası olarak ilk defa böyle bir uygulamayı yapıyoruz. Aslında baktığınız zaman küçük bir meblağla başlıyoruz. Çünkü uygulanacak olan projenin örnek bir proje olması açısından önce valilik olarak denememiz gerekiyordu. Bundaki amacımız da bunun başarılı olması sonucunda bütün kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde, vatandaşlarımızın belki kendi evlerinde, çatılarda bu işin nasıl uygulanabileceğini göstermek istiyorduk" ifadelerini kullandı.