Anadolu Üniversitesi’nin en etkin öğrenci kulüplerinden olan Kariyeri Kulübü’nün geleneksel hale gelen etkinliklerinden olan “Kişisel Gelişim Zirvesi’16” (KGZ’16) Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin bugün ve gelecekte kariyerlerine yön verirken değerlendirebilecekleri tavsiyeleri uzmanlarından edinmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen KGZ 16’da alanında uzman konuklar, hazırladıkları sunumlarla katılımcılara bilgi ve önerilerini aktardılar. KGZ’16’nın açılış konuşmasını yapan Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özcan, oldukça önemli ve faydalı olduğunu dile getirdiği KGZ’16 etkinliğinin düzenlenmesinde emeği bulunan herkese rektörlük adına teşekkürlerini iletti. KGZ’16 gibi etkinliklerin düzenlenmesine rektörlük olarak bundan sonra da desteklerinin süreceğinin altını çizen Prof. Dr. Özcan, etkinliğin hedef kitleye ulaşmasını ve faydalı olmasını dilediğini belirterek sözlerine son verdi. Anadolu Üniversitesi Kariyer Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Rojhat Kum ise özveri ve çabayla, büyük bir ekip oluşturarak Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin hem kişisel gelişimlerine katkı sağlamak hem de güzel bir hafta sonu geçirmeleri için KGZ’16’yı gerçekleştirdiklerini belirttiği konuşmasını, katılan ve destek olan herkese teşekkürlerini ileterek sonlandırdı.
Hayat aslında satışın ta kendisi
Açılış konuşmalarının ardından sahneyi “Kişisel Marka İmajı” sunumunu gerçekleştirmek üzere Uluslararası Lider Şirketlerin Satış ve Pazarlama Yöneticisi Serhan Yılmaz devraldı. Sunumuna, “Önemli olan tek şey, daha önceden görmediğiniz görmek ya da duymadığınızı duymak değil; daha önceden gördüklerinizi artık anlamlandırabilmek, duyduklarınızı daha da anlamlı hale getirebilmektir. Çünkü bizler, aslında daha önce duymadığınız hiçbir şeyi anlatmayacağız,” diyerek başlayan Yılmaz, kendi hayatından verdiği örneklerle sunumunu sürdürdü. Satış hayatına 9 yaşında simit satarak başladığını ifade eden Serhan Yılmaz, “Hayat aslında satışın ta kendisi. Kişisel marka imajı da konuşsak, beden dili de konuşsak, akademik içerin dışında ne konuşursak konuşalım önemli olan satıştır. Önce kendinizi ve fikirlerinizi satmanız gerekiyor ki başarıya ulaşabilelim” diye konuştu. Dünyanın önde gelen girişimcileri üzerinden örneklerle kariyer planlamasında başarılı olmak için yapılması gerekenleri katılımcılara aktaran Yılmaz, zorluklar karşısında pes edilmemesi yönünde tavsiyelerde bulundu.
Hepimiz kendi yolumuzu bulacağız
Serhan Yılmaz’ın ardından “Evren’den Mesajınız Var” kitabının yazarı, Algı Yönetmeni / Yazar Evren Çolak’ın “Bir Hayalin Olsun” sunumuna geçildi. “Hayal etmek, insanın kendisine yapabileceği en büyük lütuftur,” ifadesi üzerinden katılımcılarla etkileşimli bir sunum gerçekleştiren Çolak, 12 yaşında gittiği bir filmden sonra kendisine sorduğu “Benim hayalim ne?” sorusu üzerine düşüncelerinin şekillenmeye başladığını dile getirdi. Mühendislik, mimarlık gibi farklı eğitim süreçlerinden geçip, en son psikoloji üzerine eğitimi tamamladıktan sonra en büyük hayali olan yazarlığı seçtiğini anlatan Evren Çolak, ailesinin eğitim alanındaki yönlendirmelerinin ardından kendi yolunu bulduğunu ifade etti. Çolak:
“Hepimiz kendi yolumuzu bulacağız. Bugün hayal olarak adlandırdığınız duyguları aramaya, algılamaya, hayatınızda anlamlandırmaya başladığınızda o duygu peşinizi bırakmayacak,” sözleriyle sunumunu noktaladı.
Dünyaya geldiğimiz günden beri korkuyoruz
Üçüncü oturumda “Bilinçsel Farkındalık: Etkili İletişim” sunumuyla katılımcılara seslenen Habertürk Haber Sunucusu Sevinç Satıroğlu, insanların toplumda konuşmaya çekinen bir yapıya sahip olduklarına değinerek, “Dünyaya ilk geldiğimiz günden beri değer görmemekten korkuyoruz,” diye konuştu. Değersizlik korkusunun, insanın tüm hayatı boyunca yaşadığı bir korku olduğunu belirten Satıroğlu, kaybetme, hayatta kalamama, kendinle yüzleşme ve yalnız kalma gibi korkuların ömür boyu insanların içinde olduğunu ifade etti. “İnsan kendiyle yüzleştiğinde o kadar korkar ki, haksız olduğunu gördüğünde egosu bile bu durumdan rahatsız olur,” diyen Sevinç Satıroğlu, tüm bu korkuların aynı zamanda konuşmaya çekinmenin de nedenleri olduğunu belirtti. “Konuştuğumuzda rezil olmaktan korktuğumuz için konuşmuyoruz.” sözleriyle katılımcıları konuşmaktan çekinmemeye yönlendiren Satıroğlu, doğru diyafram nefesi gibi uygulamalarla katılımcıları aktif hale getirerek onlara düzgün konuşma hakkında da bilgiler verdi.
Ne olursa olsun iyi hissetmeyi seçelim
Açılış gününün son oturumunda “İyi Hissetmeyi Seç” sunumuyla katılımcılarla buluşan Yazar / Psikolog Yrd. Doç. Dr. Ozanser Uğurlu, konuşmasına başlamadan önce daha önce birçok üniversite kulübünden davet aldığını fakat Anadolu Üniversitesi Kariyer Kulübü’nün hepsinden farklı olduğunu söyleyerek teşekkürlerini iletti.
“Bugün buradan çıktıktan sonra, hayatınızda değişen bir şeyler olmasını amaçlıyorum çünkü her seminer insana bir şeyler katmalı,” diyerek konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Uğurlu, psikolojik olarak kötü hissedilen durumlarda, kendi kendine daha iyi hale gelebilme yollarını anlattı. Farklı müziklerle girilen ruhsal durumlardan, mutsuz anlarda yendiğinde iyi gelen yiyeceklere, iyi giyinmenin ruhsal etkilerinden, nasıl nefes alınırsa daha iyi hissedileceğine kadar pek çok konuda katılımcılara bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Ozanser Uğurlu, iyi hissetmek için önce kişinin kendisinin uğraşması gerektiğini vurguladı. KGZ’16 ’nın ikinci günü Anadolu Üniversitesi Kariyer Kulübü ile stratejik ortaklık yapan AIESEC (Uluslararası Ticari Bilimler Ekonomi Öğrencileri Birliği) Kulübü’nün sunumuyla başladı. AIESEC Kulübü Yönetim Kurulu Üyeleri Berkan Doğrusöz ve Samet Kılıçarslan, katılımcılara kulüp yapılanması ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Otomasyon ve yapay zekâ dünyaya yön verecek
AIESEC Kulübü’nün bilgilendirmesinin ardından günün ilk oturumunda sözü, “Teknolojik Milattan Sonra İş Hayatı” sunumuyla Kariyer Danışmanı, Davranış Bilimci ve Yazar Ozan Dağdeviren aldı. Sunumunda, teknolojik etkiler içinde toplum bilimini anlamanın çok önemli olduğunun altını çizen Dağdeviren, dünden bugüne yaşanan teknolojik gelişmelerden ve bizi gelecekte nelerin beklediğinden bahsetti. Otomasyon ve yapay zekâ sistemlerinin dünyaya yön vereceğini belirten Ozan Dağdeviren, gelişen teknolojiye hızla ayak uydurulması gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda sosyolojinin de toplumu ve toplumun üzerindeki etkileri anlamanın önemli bir parçası olduğunu, günümüzde araştırılması gereken en önemli konuların da buradan çıktığını dile getiren Dağdeviren, katılımcılara iş hayatında dikkat etmeleri konularda önemli tavsiyeler vererek sunumunu noktaladı.
Kendi doğrularınızı bulun
İkinci günün ikinci oturumunda ise söz “Neden Hepimiz Blok Flüt Çaldık?” sunumuyla Tedx Konuşmacısı, Ekonomist ve Müzisyen Burak Ünaldı’nın oldu. Sunumunda, başkaları istiyor veya söylüyor diye, başkalarının istediği işleri yapmanın, hayatları yaşamanın yanlış olduğunu belirten Ünaldı, insanların farklılaşması ve mutlu olacakları işleri yapmasının gerektiğini vurguladı. “Çiçekler rekabet etmez, yanındaki çiçek açıyor mu diye bakmaz, sadece açar. Sizler de birer çiçeksiniz, kendinizi açmaya çalışın” diyerek katılımcılara başkasının değil, kendilerinin doğrularını bulmalarını öğütleyen Burak Ünaldı, mutlu olmanın yolunun kariyer, başarı, hırs, rekabet gibi kavramlardan geçmediğini dile getirdi.
KGZ’16’nın son oturumunda ise sözü, “Empati ve Ön Yargı” sunumuyla İletişim Uzmanı ve Eğitmen Ömer Karapınar aldı. Ön yargıdan bahsedildiğinde klasik tanımlamalardan uzak durulması gerektiğini belirten Karapınar, “İnsanlara isimler, etiketler takıyoruz ama onlarla gidip konuşmuyoruz. Kafamızda bir hikâye yazıyor ama iletişim kurmuyoruz,” diyerek ön yargıyı yıkmanın diyalogla mümkün olabileceğini ifade etti. Örnek videolarla sunumuna devam eden Karapınar, “Ne olursa olsun karşınızdaki insana gidin, dokunun, iletişim kurun,” sözleriyle sunumuna son verdi.
Anadolu Üniversitesi Kariyer Kulübü’nün KGZ’16 etkinliği, sunumların ardından destekleyici kuruluşların sağladığı indirimler için yapılan çekilişlerle sona erdi.