Doğu Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Artvin ve Rize’de yaşayanlar ucuz akaryakıt tüketimi için günübirlik olarak 1 saat mesafedeki Gürcistan’ın Batum kentine giderken, Türkiye’de son günlerde patates fiyatlarında yaşanan hızlı artış ucuz patates tüketmek isteyenlerin de Batum’u tercih etmesine neden oldu. Türkiye’de patatesin kilosu 2.8 TL ile 5 TL arasında değişirken Gürcistan’da ise patatesin kilosu 0.50 Lari ila 1.2 Lari arasında değişiyor. 1 Lari 1,15 TL’ye tekabül ederken Türk tüketiciler için Gürcistan’da patatesin kilosu ortalamaya 1 TL’ye geliyor.

ÖNCELERİ TÜRKİYE'DEN PATATES İTHAL EDEN GÜRCİSTAN ŞU AN UKRAYNA’YA YÖNELMİŞ DURUMDA
Gürcistan’ın Acaristan Özerk Bölgesi’nin başkenti Batum’da sebze ve meyve satıcıları yaptıkları açıklamada, “Sattığımız patateslerin bir bölümü Batum’da üreticiler tarafından yetiştiriliyor. Kalan kısmı ise Ukrayna’dan geliyor. Dana önce patates Türkiye’den gelirdi. Ancak yakın tarihte Türkiye’den gelen patates fiyatlarında yükselme oldu. Neden olduğunu bilmiyorum. Bu fiyat artışından dolayı artık Türkiye’den patates alınmıyor. Günü birlik olarak Batum’a gelen Türk turistler 5-10 kilo patates alıp dönüyorlar. Son günlerde bizden patates alan Türklerin sayısında artış var” dediler.

Patates almak için Batum’a giden Türk vatandaşları yaptıkları açıklamada, “Günübirlik gezmek için geldik. Burada patatesin fiyatı Türkiye’ye göre 10 kat daha ucuz. O nedenle buradan patates alıyoruz. Türkiye’de patatesi stokluyorlar. Bu nedenle fiyatı yüksek” dediler.

Rize’de oturan bir Türk vatandaşı otomobili ile bir saat içerisinde Batum’a ulaşabiliyor. Batum’da akaryakıt fiyatları Türkiye’de ki satış rakamlarının neredeyse yarısı kadar. Sigara fiyatları ise 3/1 oranında. Türk vatandaşları Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan’a pasaportları olmadan sadece nüfus cüzdanları ile geçiş yapabiliyor. Sarp Sınır Kapısından Gürcistan'a geçiş için Yurt dışı çıkış harcı ise 15 TL.