Türk Kızılayı’nın 81 ilde yapacağı anaokulları projesinin tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım, "0-6 yaş arası çocukların gelişme hızı diğer yıllarla kıyaslanacak ölçüde değerlidir. Aileden sonra ilk sosyalleşme olan anaokulu çocuklarda hayat boyu sürecek izleri bırakır" dedi.

"81 İlde 81 Anaokulu" projesinin tanıtım toplantısı Dolmabahçe Başbakanlık Ofisinde gerçekleştirildi. Projenin tanıtım toplantısına Başbakan Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kızılay İstanbul Şube Başkanı İlhami Yıldırım ve çok sayıda davetli katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, projenin anlatıldığı sinevizyon gösterimiyle devam etti.

Türk Kızılayı’na proje için teşekkür eden Başbakan Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım, "Bir anne ve öğretmen olarak biliyorum ki çocuklarımıza ve onların eğitimine katkı sunmak için çalışmak kutsal bir amaçtır. Bu amacın bir ucundan tutabilmek benim için çok önemlidir. Lokal bir etkinlik olarak başlayıp ülke sathına yayılan anaokulu projesinin yakından takip ediyorum. Gayretli çalışmaları için Türk Kızılayı Şube Başkanlığı’na teşekkür ediyorum" dedi.

"ZEKA GELİŞİMİNİN YÜZDE 70’İ 7 YAŞINA KADAR TAMAMLANIYOR"

Semiha Yıldırım, okul öncesi eğitimin önemine dikkat çekerek, "Erken çocukluk eğitimi bir yarışta başlangıç işareti verildiğinde hızlı bir çıkış yapmak gibidir. Hayata ne kadar donanımlı başlarsanız o kadar mesafe katedersiniz. Bu dönemin doğru planlanması hedefe de hızlı ulaşmasını sağlıyor. Zeka gelişiminin yüzde 70’i 7 yaşına kadar tamamlanıyor. 0-6 yaş arası çocukların gelişme hızı diğer yıllarla kıyaslanacak ölçüde değerlidir. Kişiliğin temellerinin atılması bu ilk dönem sadece kişisel açıdan değil manevi açıdan da çok önemlidir. Erken yaşlarda çocuklarıma benimsettiğimiz güzel hasretler bütün bir ömrün sermayesi olabilir" ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki anaokulu sayısına dikkat çeken Yıldırım, "Sigaraya başlama, uyuşturucuya ulaşma, suça itilme yaşlarının gittikçe düştüğü günümüz dünyasında çocukluk zengin bir madendir.Bu madenin değerini eğitimle bilmeli, sevgiyle işlemeli, saygıyla yoğurmalıyız. Öğrenmeye ve keşfetmeye açık bu parlak zihinleri aileler ve öğretmenler olarak doğruya yönlendirmeliyiz. Değer verdiğimiz ve güvendiğimiz çocuklarımız yarınlarımız değerli ve güvenli bir hale getirebilirler. Aileden sonra ilk sosyalleşme olan anaokulu çocuklarda hayat boyu sürecek izleri bırakır. Ne mutlu bize ki resmi anaokulu olmayan ilimiz yoktur. Bu tablo 15 yıl öncesinin Türkiye’sine göre umut vericidir. Ancak yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Çünkü büyüyen, gelişen Türkiye için sürekli ilerlemek gerekiyor. Bunun için devletten hizmeti ayağımıza getirmesini beklemek doğru değildir" diye konuştu.

"OKULLAR MODERN BİR ŞEKİLDE İNŞA EDİLECEK"

Semiha Yıldırım, yapılacak olan anaokulları ile ilgili, şunları söyledi: "Her birimiz sorumluluk almalıyız. Türk Kızılayı İstanbul Şube Başkanlığı’nın 81 il ile 81 anaokulu projesi bu nedenle çok değerli ve çok önemlidir. Bu projeye birçok destek geldi. Sizler de bu projeye emek ve katkı sundunuz, çok teşekkür ederim. Tüm bu çalışmalarla geçen hafta itibariyle 42 anaokulumuzun finansmanı tamamlanmıştır. Belki bugün 50’yi bulmuşuzdur, bunu temenni ediyorum. Türk Kızılayı Anaokulu 350 metrekare kapalı 110 metrekare açık alan üzerine modern bir şekilde inşa edilecektir. Bu tek katlı yapılar dünyadaki örneklerinin önüne geçip tamamen çocukların hayal dünyasını zenginleştirecek şekilde, onlara göre onlar için yapılıyor olmasıdır."

"TÜRKİYE’NİN ÖNCELİĞİ VE EN ÖNEMLİ KONUSU EĞİTİMDİR"

"Önceliğimiz eğitim" diyen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yaptığı konuşmada, "Eğitime ayrılan merkezi bütçeden payı yüzde 20’ye çıkardık. Türkİye olarak milli gelirden eğitime yüzde 5.8’ini eğitime ayırıyoruz. İnanıyoruz ki eğitime önem verirseniz her şeye önem vermişsiniz demektir. Eğitimi ihmal ederseniz, her şeyi ihmal etmişsiniz demektir. Türkiyenin önceliği ve en önemli konusu eğitimdir" ifadelerini kullandı.

Bakan Yılmaz, eğitimde yapılan çalışmaları anlatarak, yabancı dil sorununa yönelik düzenlemeler yapılacağını belirtti. Okul öncesi eğitimin önemini vurgulayan Bakan Yılmaz, Kızılay’a başlattıkları proje için teşekkür etti.

"EĞİTİM, KIZILAY’IN EN ÖNEMLİ MİSYONU"

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, eğitimin Kızılay için en önemli misyon olduğuna dikkat çekerek, "İstanbul şubemizin başlattığı bu yenilikçi projelerden bir tanesi olan 81 ile 81 anaokulu projesi için biraraya geldik. Eğitim, Kızılay’ın en önemli misyonu. Toplumda özellikle yardımlaşmayı, afeti, ilk yardımı bilen sosyal sorumluluk sahibi bireyler yetiştirilmesi gerçekten artık anaokullarından belki anne karnından başlaması gereken bir eğitim faaliyeti. İnşallah bizlerde bu okulların bahçelerine Kızılay çadırlarımızı minyatür de olsa kuracağız. Çocuklarımıza ilk yardım çantalarını, setlerini vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Semiha Yıldırım ve diğer davetliler anaokullarından ilkinin temelinin atıldığı Sivas’ın Suşehri ilçesindeki törene canlı yayınla bağlandı. Yapılacak okullara ayrıca şehitlerin isimlerinin de verileceği öğrenildi.

81 ilde yapılacak anaokulları ay yıldız mimariyle tasarlanacak

81 ilde yapılacak olan anaokulları Türk bayrağının simgeleri olan ay ve yıldızı esas alan mimari bir yapıda inşa edilecek. 350 metrekare kapalı, 110 metrekare açık alana kurulacak olan Türk Kızılayı Anaokullarında çocukların gelişimi için tüm eğitimi ve oyun birimleri tam kapasiteye sahip olacak.

(İHA)