Yıl sonu tatili nedeniyle öğrenciler arasında karne heyecanı yaşanırken, Milli Eğitim Müdürü Raşit Çarpan velilere, karnedeki kötü notlar nedeniyle çocukları suçlamamaları yönünde uyarıda bulundu.
Kula İlçe Milli Eğitim Müdürü Raşit Çarpan, bir çocuk için en değerli hazinenin, anne ve babasının onu sevdiğini ve değer verdiğini bilmek olduğunu söyledi. Yıl sonu tatilinin başlamasıyla birlikte öğrenci ve velilerde karne heyecanı olduğunu ifade eden Çarpan, ’’Karne, kimi öğrenciler ve aileler için sevinç kaynağı olurken kimileri için de üzüntü kaynağı olabiliyor. Özellikle başarısız olarak kabul edilen karne notları nedeniyle kendi güveni zedelenen çocuklar, farklı duygu ve düşünceler içine girebiliyor. Akrabaların, komşuların merakla sorduğu karnenin olumsuz olması öğrenciyi mutsuz ederken, ailenin çocuğu cezalandırıcı, toplum içinde küçük düşürücü davranışları, çocuğun öz saygısını tümüyle azaltacaktır’’ diye konuştu.
"GELECEK ADINA BEKLENTİLERİ AZALIR"
Kişiliğine yönelik suçlamaların, çocuğu bu zorluklarla baş edemez hale getireceğine işaret eden Çarpan, ’’Zaten senin okumaya niyetin yok, senden adam olmaz’’ şeklindeki konuşmaların çocuğun gelecek adına beklentilerinin azalmasına yol açacağı uyarısında bulundu. Çocuklara neleri yapamayacaklarından çok nelerin yapılabileceğini anlatmak gerektiğini vurgulayan Raşit Çarpan ’’Olumsuz ve eksik bulduğumuz davranışlar yerine olumlu bulduğumuz ve beğendiğimiz yönlerini vurgulamak, çocuğumuza daha çok motivasyon sağlayacaktır’’ şeklinde konuştu.
"NELER YAPABİLECEĞİNİZİ SAKİNCE KONUŞUN"
Çarpan, "Yaz tatilinin amacının tatil olduğunu, çocukların arkadaşlarıyla oynaması, spor yapması, keyifli ve eğlenceli zaman geçirmelerinin onların zihinsel, bedensel ve duygusal gelişim sürecinde çok önemli olduğunu" hatırlattı. Çarpan, velilere şu önerilerde bulundu:
“Onunla birlikte notlarını düzeltmek için ne yapabileceğinizi sakince konuşun. Kendi hayatınızda da düşük not ya da karneler varsa kendinizden örnek verin ve nasıl düzelttiğinizi ya da düzeltemediğinizi anlatın. Karne sadece derslere verilen notlardır çocuğunuza verdiğiniz değere, sevgiye verilen not değildir. Onu sevdiğinizi her fırsatta söyleyin. Onu dinleyin ve anlamaya çalışın. Yaz tatilinde verilen ödevleri yapmaları konusunda onları çok zorlamadan, esnek planlarla günlük ya da haftalık zaman dilimleri halinde bunların yapılmasına destek olun. Yazın kitap okumaları, ilgi duydukları sosyal etkinliklere ya da hobilere yönlenmelerine yardım edin. Hobiler kişinin kendini keşfetmesi ve tanımasına destek olur. Bir yıl çocuğunuza yeterince zaman ayıramadıysanız kaliteli zaman geçirin.”