Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan değişiklik sonrası 2016 yılı itibariyle yabancı dil dersleri ağırlık kazanacak. Bu doğrultuda tüm eğitim kurumları değişikliğe gitmeye başladı. Yeni müfredatın çok yönlü olarak ele alınması amacıyla düzenlenen panelde konuşan Enver Yücel, “Türkiye de maalesef yeterli yabancı dil altyapımız yok. Gereken ehemmiyet verilmemiş ya da verilse bile öğretmen yetiştirme ve yeterli seviyede okulların açılması konusunda adımlar atılmamış. Eğer bu koşullar sağlanmazsa çocuklarımız neden yabancı dil öğrenemiyor diyemezsiniz” dedi.
Türkiye’nin eğitimde en önemli gündem maddelerinden biri olan orta öğretimde yabancı dil eğitiminin önemini vurgulamak amacıyla Uğur Okulları, “Yabancı Dil Ağırlıklı 5. Sınıf Modeli” konulu panel düzenledi. Bahçeşehir Üniversite’sinin ev sahipliği yaptığı panelde Milli Eğitim müfredatındaki değişiklik sonrası 2016 itibariyle pilot okul denemeleri başlanacak olan yoğun yabancı dil eğitimi çok yönlü olarak ele alındı.
“Geçmişte ilkokul 5. sınıftan sonra öğrenciler 6. sınıfta yani bugünün 5. sınıfında bir yıl hazırlık okurlardı. O yıllarda İngilizce eğitimi Türkiye’de oldukça iyiydi” diyen Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, “Sonra bu sistem terkedildi ve yıllara yayılarak öğretilecek denildi. Ama bugün görüyoruz ki Milli Eğitim Bakanlığımız önümüzdeki seneden itibaren 5. sınıflarda ağırlıklı dil eğitiminin olduğu sınıfları yapılandırmak istiyor” şeklinde konuştu.
Artık küresel bir dünyadan bahsedildiğini ve global dünya vatandaşlığı terimlerinin hakim olduğunu kaydeden Yücel, “Bugün iletişimde 2 ana unsur var. Dil ve teknoloji. Bu iki unsura yatırım yapmayan birey dünyayla ilişki ve iletişim içerisinde olamaz. Bunun için de yabancı dil çok önemli. Çocuklarımıza yabancı dili öğretebilmek için de iyi müfredatlar, iyi ortamlar sunmak lazım” ifadelerini kullandı.
Uğur Okulları olarak uzaktan eğitim alanında teknolojiyle iç içe çok önemli çalışmaları olduğunu kaydeden Yücel, “Her okulumuza mutlaka birkaç tane Kanadalı veya Amerikalı öğretmen tayin ediyoruz. Bunlar uzaktan yüz yüze öğrencilerle eğitim yapacaklar. Mükemmel bir program gelişti. Bu programı Eylül ayından itibaren uygulamaya koyacağız. Umarım bu Türkiye için de güzel bir örnek olacaktır. Bu alanda zaten Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin İngilizce Öğretmenliği Bölümü var. Yine Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları’nın Washington’da ve Kanada’da dil okulları var. Öğrenciler isterlerse yazları bu dil okullarına gidebilecekler. Öğrencileri teşvik etmek amacıyla bu sene kendilerinden herhangi bir ücret alınmayacak” diye konuştu.
Yeni program ile yabancı dilin dilbilgisi ve gramer ağırlıklı değil günlük konuşma ağırlıklı olacağının altını çizen Uğur Eğitim Kurumları Yabancı Dil Bölüm Başkanı İrem Toker, “Eskiden Milli Eğitim Bakanlığı okullarında haftalık 10 saati geçmeyen bir İngilizce müfredatı uygulanıyordu. Bu İngilizce öğrenimi için yeterli bir müfredat programı değildi. Yeni getirilen sistemle 5.sınıfta eski hazırlık sınıflarına benzer bir program getirildi ve İngilizce ders saati 18’e çıkarıldı. Bizse Uğur Eğitim Kurumları’nda haftada 25 saate yakın bir yabancı dil eğitimi veriyoruz” dedi.