Antalya’da üreticilerin 10 ile 30 kuruşa alıcı bekleyen karpuzu elde kaldı.
Yaz mevsiminin gözde meyvelerinden karpuzun üretimi havaların ısınmasıyla birlikte Antalya’da da arttı. Özellikle Serik ve Aksu ilçelerinden kamyonetlerle Antalya Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali’ne getirilen karpuzların kilogram fiyatı 10 ile 30 kuruş arasında değişiyor. Sabahın erken saatinde hale gelen üreticiler, yaklaşık 30 derecelik sıcak altında birinci sınıf karpuzlarına alıcısı arıyor. Ürünlerinin elde kalmasına sinirlenen bazı üreticiler ise karpuzu yere attı. Üreticiler satamadıkları karpuzları çöpe atacaklarını belirtti.
TÜKETİCİYE FİYAT DOĞRU YANSITILMALI
Komisyoncu Yücel Akbıyık, Adana ve Antalya’da karpuzun değer bulmadığının altını çizerek, “Karpuzun fiyatı 10 ile 30 kuruş arasında değişiyor. Ne alan ve ne soran. 3-4 gün bekleyen mallar var. Günde 50, 60 ton karpuz satılması bekliyor. Meyve olduğu için hemen satılması gerekiyor. Sıcaktan bozuluyor zaten, hemen çöpe gidiyor. Tüketiciye doğru fiyatla yansıtılırsa karpuz elde kalmaz. Maliyet belli, karpuzu gittiği yerde yüksek fiyata satıldığı için burada bekliyor. Bu ürün milli servet. Uygun fiyata verilse, tüketilse çark döner. Havalar kapalı gidiyor, yoksa, karpuz tarlada kalacak” ifadelerine yer verdi.
HERKESİN ELİNDE KALDI
Üretici Şükrü Samanlı ise kavun ver karpuz yetiştirdiğini belirterek, “Halde kavunun kilogram fiyatı 50 kuruş, karpuz 10 ile 40 kuruş arasında değişiyor. Arabasını 100 liraya veriyoruz. Karpuz fidanını tanesini 1 lira 20, 1 lira 50 kuruş arasında alıyoruz. Gübreler çok pahalı. Şu anda halde herkesin elinde karpuz bekliyor. Satış sıkıntısı var. İşçi ve mazot parasını zor kurtarıyoruz. Adana’dan da karpuz getiriliyor. Bizim elimizdeki karpuz çürümek zorunda kalıyor. Satamıyoruz, elimizde patladı. Alıcı beklemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
ÇÖPE GİDECEK
Üretici Halil Kuş, 30 dönüm karpuz tarlasından ilk hasadı yapıp hale getirdiğini belirterek, verilen 10 kuruşluk fiyat karşısında şok olduğunu söyledi.
Karpuzun bir tonunu toplayıp kamyonete koymasının 30 lirayı bulduğunu kaydeden Kuş, “Fidanın tanesi 1 lira 20 kuruş. Toplaması, komisyonu, mazot parası nerede. 30 dönümde bugün 5 ton versem, 150 ton karpuz bekliyorum. Ortadaki zararımı 5 yıl çalışsam kurtaramam. Halin köşesini dönünce karpuz fiyatı 1 lira. Tüketicinin suçu ne. Halde kontrol yok. Arayan yok, soran yok. Karpuzun ömrü bir hafta. Ya mideye ya çöpe gidecek. Devlet takibi, desteği yok. Üretimde kontrol yok. Mağdur durumdayız. Arz talep işi, karpuz bitti mi fiyat yükselir” diye konuştu.
Antalya Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan, sezon şartlarına göre halde fiyatların uygun olduğunu belirterek, düşük fiyatların önümüzdeki ay normaline döneceğini kaydetti. Doğan, karpuzun kilogram fiyatının 25 ile 30 kuruş, kavunun ise 50 kuruştan satıldığını bildirdi.