Karpuzu ile ünlü Adana’da karpuzun tarla fiyatı 10 kuruşa kadar düşerken, Trabzon’da hasadına bugün başlanan ve yörede Yalıncak Karpuzu olarak adlandırılan karpuz aroması kadar tarlada 1,5 TL’den satışa sunulan fiyatı ile de dikkat çekiyor.
Yalıncak mahallesindeki 20 dönümlük arazisinde yıllardır karpuz üretimi yapan İsmail Köksal Kotan, yetiştirdiği ürünlerinin tamamen doğal olduğunu söyledi. Kotan, Yalıncak karpuzunun tat, aroma ve kilo bakımından diğer bölgelerdeki karpuzlarla yarıştığını yörede az bulunması nedeniyle de fiyatının yüksek olduğunu belirtti.
Trabzon’da 7 yıldır karpuz üretimi yaptığını ifade eden Kotan, yılda 40 ton civarında karpuz üretimi gerçekleştirdiğini söyledi. Sadece kendisinin Yalıncak’ta yılda 40 ton karpuz yetiştirdiğini, tüm mahallede ise bu yıl havaların kötü gitmesine rağmen 200 ton karpuz hasadı beklendiğini kaydetti. Kotan, "Karpuz üretimimde en büyük desteği babam, annem, eşim, kız kardeşim ve ailemden aldım. Mart ayında tarlaya giriyorsun bu yıl ilk hasadı geçen yıla nazaran 20 gün geç başladık. Karpuz fındık gibi yan yatıp gelir beklemekle olmuyor. 6 aylık süreçle oluyor. Uğraş gerektiren bir ürün” dedi.
Yalıncak Karpuzu’nun Adana veya Diyarbakır gibi diğer bölgelerden gelen karpuzlarla kıyaslanamayacağını ifade eden Kotan, “Adana ve Diyarbakır karpuzu ile burada üretilen karpuz arasında ciddi bir fiyat farkı var. Burada üretilen karpuz tam anlamıyla organik diyebilirim. Burada biz karpuzu sadece sürülme işlemini traktörle yapıyoruz diğer ekilmesinden bakımına elle, insan gücü ile yapıyoruz. Ayrıca kesinlikle kimyasal gübre kullanmıyoruz, organik hayvan gübresi kullanıyoruz. Aradaki fiyat farkı da bu yüzden” diye konuştu.
Kotan, ayrıca Trabzon’da Yalıncak Karpuzu diye Adana Karpuzu satanlar olduğuna dikkat çekerek gerçek Yalıncak Karpuzu almak isteyenleri Yalıncak mevkiindeki tarlalarına davet etti.