Ahşap palet sektörü temsilcileri, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ağaç satış ihalelerinde talep edilen teminat mektuplarında 3 ay için sıfır faiz kampanyasının 7 aya çıkarılmasını istiyor.
Palet Sanayicileri Derneği (TAPSİAD) Başkanı Akın Balcıoğlu, Orman Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’ndan beklentilerini açıkladı. Akın Balcıoğlu, Orman Genel Müdürlüğü’nün piyasaya rahatlama sağlamak için bir süredir Orman ihalelerine katılan firmalardan istenen teminat mektuplarına 3 ay sıfır faiz uygulamadığını, 3 ayı geçen vadelerde de çeşitli vade farkları aldığını belirterek, "Bu uygulama sektörümüze olumlu yansıdı. Genel müdürlükten beklentimiz faiz alınmayan sürenin 7 aya çıkarılması. Bu yapılırsa sektörümüzde önemli bir rahatlama olacak. Sattığımız malların tahsilat süreleri uzadı. İşletme sermeyesi konusunda sıkıntı çekiyoruz. Ülkemizin olağanüstü bir süreçten geçtiği şu günlerde Orman Genel Müdürlüğü’nün teminat mektuplarındaki sıfır faizi 7 aya uzatması sektörümüze önemli bir rahatlama sağlayacaktır" dedi.
Akın Balcıoğlu, orman ihalelerinde satışı yapılan orman emvallerinden ihale bedelinin yüzde 3 oranında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca ağaçlandırma fonu adı altında vergi alındığını, yine Maliye Bakanlığı tarafından da yüzde 3 bakanlık fonu adı ile vergi alındığını hatırlatarak, "İthal ağaçlarda bu vergi yok. Yerli ağaç aldığımızda ise fazladan yüzde 6 vergi ödüyoruz. Bu yüzden sektör yerli ağaç kullanmak yerine ithal ağaç alıyor. Yani ithalat teşvik ediliyor. Bu fonlar kalkarsa yerli ağaç daha cazip hale gelecek. Hükümetimizden bu konuda yeni bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz. Bu yapılırsa yerli ağaç kullanımı artacağı için ülkemiz ekonomisine olumlu yansımaları olacak ve cari açığımızın kapanmasına katkı yapacak" dedi.