İstanbul, 20 Nisan () - Dünyanın en kapsamlı girişimcilik ekosistem liderleri paydaş toplantısı olarak kabul edilen Global Girişimcilik Kongresi (Global Entrepreneurship Congress - GEC), İstanbul’da dünyanın önde gelen iş ve girişimcilik ekosistem liderlerinin  ilham veren ve ufuk açan konuşma ve panellerine sahne oldu. GEC18IST’te 170’i aşkın ülke ve Türkiye’den 7 binden fazla katılımcı yer aldı. Kongre’de 300’ün üzerinde uluslararası uzman konuşmacı, 150’den fazla oturumda izleyicilerle buluştu.

Dört gün boyunca İstanbul’da düzenlenen kongreyi değerlendiren GEC18IST Platform Başkanı Ali Sabancı, "GEC18IST, Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi adına önemli bir işbirliği platformuna dönüştü" dedi ve ekledi:
"Her sene farklı bir ülkede gerçekleşen GEC’nin onuncu yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenmesi ülkemizin girişimcilik gücünün uluslararası sahnede sergilenmesi için büyük bir fırsat yarattı.
"Ayrıca GEC18IST İstanbul’da düzenlenen tek seferlik bir kongre olmanın ötesinde uzun soluklu bir dayanışma platformuna vesile oldu.
"Türkiye olarak global girişimcilik ekosisteminde aktif ve verimli bir şekilde rol alabilmemiz için, GEC18IST ile başlayan bu ortak dayanışma hareketinin gerçek bir platforma dönüştüğünü görmekten son dere mutlu oldum."
GEC Organizasyon Komitesi Platform Genel Müdürü Didem Altop da, "Dünyanın dört bir yanından katılan girişimcilik ekosistem paydaşlarını Türk ekosistemi olarak ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi ve Endeavor, Habitat, TIM ve  TOBB ile birlikte İstanbul Organizasyon Komitesi ve 60 özel sektör ve 50 STK'nın birlikte hareket ettiğini vurguladı.

GEC18IST’te ayrıca Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından Muhtar Kent (Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı), Hanzade Doğan Boyner (Doğan Online ve HepsiBurada  YK Başkanı), Mehmet Göçmen (Sabancı Holding CEO’su), Erkan Duysal  (Arçelik İnovasyon Direktörü), Pegasus Havayolları CEO’su Mehmet Nane, Allianz Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Garanti Bankası Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer ve  kamu dünyasından TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız gibi isimler ilham veren konuşmalara imza attılar.
GEC’de, ana seansların yanı sıra endüstri ve ekosistem trendlerinin tartışıldığı Paneller, konu bazlı araştırmalar ve vaka çalışmalarının paylaşıldığı Learning Hub’lar, atölyelerin gerçekleştiği Workshop Hub'lar ve networking fırsatı yaratan saha ziyaretleri gibi birçok farklı aktivite gerçekleşti.
Kongre; “Innovation Culture”, “Exponential Thinking” ve “Zero Barriers” çerçevesinde STK, üniversite, lise, kamu ve özel sektör temsilcilerinin yanı sıra girişimci ve yatırımcıları da ağırladı. Her sene farklı bir ülkede gerçekleşen GEC’nin onuncu yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenmesi ülkemizin girişimcilik gücünün uluslararası sahnede sergilenmesi için büyük bir fırsat oldu.
Tüm dünyada girişimcilik gündemini İstanbul’da belirleyen Kongrenin İstanbul’da düzenlenmesi ile  ülkemizden “born-global” şirketler çıkmasına katkıda bulunulması ve İstanbul’un bölgesel bir girişimcilik merkezi olarak dünyadaki yerini güçlendirerek, ülkemizi bir yatırım merkezi olarak konumlandırılması amaçlandı. (Fotoğraflı)