Eski Karabük TSO Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Sedat Namal ve TSO Meclis Başkanı Timurçin Saylar tarafından ön çalışmaları tamamlanan ve İsmetpaşa bölgesine yapılması planlanan Metal ve Metal Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi alanında Güney Kore heyeti incelemelerde bulundu.
Aralarında Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Jeon Tae Dong, Güney Kore Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Myung Seop Lee, Kore Ticaret Ofisi Direktörü Tae Ho Kim, Kore İşkadınları Derneği İstanbul Başkanı Sonja Lee, Kowin üyesi ve ticari danışman Dr. Jeongsuk Choi, uluslararası gayrimenkul danışmanı Guanwoo Jung ve Turkor Derneği üyeleri, Eskipazar’da incelemelerde bulundu. Güney Kore heyeti, İsmetpaşa bölgesinde AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, Karabük TSO Başkanı Tuncay Özcan, AK Parti İl Başkanı Timurçin Saylar ve Milletvekili adayı Sedat Namal tarafından karşılandı. İnceleme sırasında Karabük TSO Başkanı Tuncay Özcan, konut heyete İsmetpaşa bölgesi hakkında bilgiler verdi. Buradaki incelemenin ardından heyet Karabük Valisi Orhan Alimoğlu’nu makamında ziyaret etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Alimoğlu, Türkiye ile Güney Kore ilişkilerinin 1950’li yıllarda başladığını ve halen devam ettiğini belirterek, “Güney Kore ile Türkiye ilişkileri gerek sanayi, gerek ticari alanda halen devam etmekte. Karabük’te Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerinden birisidir. Biz iki ülke arasındaki münasebetlerin geliştirileceğine ve bunun da faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle iş adamlarınızla görüşmelerde, istişarelerde faydalar var. Bu ziyarette bu maksatla gerçekleşti. Gerekli görüş alışverişinin sonunda önemli kararların alınacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Jeon Tae Dong ise, İstanbul’un fethinin 562. yıl dönümünü kutlayarak, “Buraya gelmekle çok iyi bir iş yaptığımı düşünüyorum. Türkiye’nin ilk ağır sanayi demir çelik fabrikalarının Karabük’ten başladığını burada öğrendim. Demir çelik fabrikaları kadar Safranbolu’da çok güzel bir kent. Safranbolu evlerini çok beğendik ve evlerin beyaz olması dikkatimizi çekti. Kore’de de evlerin boyası beyazdır. Kore de beyaz rengi sever. Karabük’ün sizlerin desteği ile daha da büyüyeceğine inanıyorum” dedi.
“KARABÜK, KARADENİZ GEÇİŞ NOKTASINDA GELİŞMEYE MÜSAİT BİR YER”
Başkonsolos Jeon Tae Dong, Sinop’ta yapılan nükleer santralin Karabük’ün önemini daha da artıracağını kaydederek, “Karabük’ün Karadeniz geçiş noktasında olması avantaj ve gelişmeye müsait bir yer. Bizim Koreli şirketlere ait fabrikalarımızın yüzde 90’ı İstanbul ve Kocaeli bölgesinde. İzmit’te bulunan Hyundai fabrikasında yılda 200 bin araç üretimi yapıyoruz. Koreli şirketler İstanbul ve Kocaeli dışında Karadeniz ve Karabük bölgesine yatırım yapabilir. Türkiye’ye gelen petrol Azerbaycan ve Gürcistan’dan Karadeniz’den borularla taşınıyor. Karabük’te bu anlamda ortada bulunan yer ve gelecekte daha çok gelişeceğinden eminim” dedi.
Heyet, daha sonra Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.