Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatçılara verilecek yeşil pasaport konusunda, "1 milyondan 10 milyona kadar ihracat yapan firmaları bir, 10 milyondan 25 milyon ihracat firmalara 2, 25 ile 50 milyon ihracat yapan firmalara üç, 50 milyon ile 100 milyon ihracat yapan firmalara 4 tane pasaport verileceğini söyledi.

AK Parti Denizli İl Başkanlığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın yapacağı miting değerlendirmesi için basın toplantısı düzenleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatçılara verilecek yeşil pasaport ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete yayınlanması ile ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanın Denizli’de yapacağı mitingi ile ilgili konuşan Bakan Zeybekci, "Cumhurbaşkanımız, Denizlimize 25’inci kez resmi ziyaretlerini gerçekleştirmiş olacak. Bir şenlik havasında, Denizlimizin de bundan kazançlı çıkacağı, çünkü cumhurbaşkanımızı buraya geldiğinde Denizli ile ilgili konulara değinecektir. Açılış yaptığı projelerle ilgili ve yeni açılışını yapacağı projelerle ilgili talimatları olacaktır. Gerek ulaştırma projeleri ile ilgili, gerek diğer alanlarda projelerle alakalı ilgili kurumlara emirleri olacaktır" şeklinde konuştu.

"EKONOMİ BAKANLIĞI OLARAK ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"

Bakanlar Kurulu’nun yeşil pasaport kararının bugün resmi gazetede yayınlanmasıyka ilgili detayları paylaşan Bakan Zeybekci, "Yeşil pasaport ile ilgili bakanlar kurulu kararı bugün resmi gazetede yayınlandı. Yaklaşık 16-17 bin ihracatçımızla alakalı karar yayınlandı. Ekonomi Bakanlığı olarak da, bugün derhal çalışmalara başladık ve ilk çalışmamızı Denizli üzerine yoğunlaştırdık. Denizli’de yaklaşık 240 ihracatçımıza, vatandaşımıza yeşil pasaport verebilme imkanı ortaya çıkıyor. Bunlardan geçerli olanlardan örnek olarak, eğer cumhurbaşkanımız da uygun görürse birkaç tanesini vermesi için yarın kendisinden talep edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de birinci derece emekli memurların eşleriyle beraber kullanabildiği bir pasaport olduğunu, buna karakteristik olarak hep itirazda bulunduğunu belirten Zeybekci, millete hizmetle görevli kişilerin milletten ayrı imtiyazlı kimliklere sahip olmasına hep karşı çıktığını kaydetti.

"YEŞİL PASAPORT VERİLECEK KİŞİLER"

Türkiye’de tek bir pasaportun olması gerektiğinin altını çizen Bakan Zeybekci, "İmtiyazlı pasaport alınması gerekiyorsa, ilk önce ülkemin menfaatine katkıda bulunan ihracatçılar alması gerekiyor. Bunun için de geçen sene bu kapsamda bir yönetmelik çıkardık ve sonra da Bakanlar Kurulu kararı ile detaylarını açıkladık. Kimlerin bu pasaportu alacağı ile ilgili detaylı çalışmayı yaptık" ifadelerini kaydetti.

Bakan Zeybekci, "Bizim belirlediğimiz listeye göre, İçişleri Bakanlığının valiliklere gönderdiği listeye göre verilecek. O da şöyle olacak, bir yıllık performans baz alınarak, 1 milyondan 10 milyona kadar ihracat yapan firmaları bir tane, 10 milyondan 25 milyon ihracat firmalara iki pasaport, 25 ila 50 milyon ihracat yapan firmalara üç pasaport, 50 milyon ile 100 milyon ihracat yapan firmalara 4 tane pasaportu verilecek şekilde düzenlememiz var. Bu pasaportlar şirket/firma sahibi veya ihracat müdürü ile pazarlama müdürü verme yetkisi firmada olacak. İki hafta içinde bu isimler belirlenip, pasaportlar verilecek" diye konuştu.

"İŞGÜZARLIK YAPAN BANKALAR VE BANKA SORUMLULARINA GEREKLİ HESAP SORULACAKTIR"

Sicil affı ile ilgili bankalarla dün itibariyle protokollerin imzalandığını belirten Bakan Zeybekci, "Biz AK Parti hükümetleri olarak, 15-20 yıl gibi uzun süreli bir mütensessis zimmet sorumluluğunu çıkardık. Ancak kredi vermekle ilgili banka yetkilileri niye vereyim ki, diyor. Çünkü bir şey olursa yedi ceddin bundan sorumlu olup, geri adım atıyorlardı ve tedirgin oluyorlardı. Son derece tedirgin davranıyorlardı, bizden ricaları bunun kaldırılmasıydı, biz de kaldırdık. Buna rağmen hükümet olarak karar alıyoruz, gerekirse parlamentodan geçiriyoruz, bunu teyit ettiriyoruz. Sicil affı diyoruz, insanlarımızın bir kere daha başlaması için bir imkan ve bir fırsat oluşturuyoruz. Siyasi iradenin kararlılığını kendi yorumlarıyla başka yerlere götüren bankalarımız, banka sorumlularımız, banka yönetimlerimiz bu konuda dikkat etsinler. Bununla ilgili sorumlulukları olur. Eğer vatandaşlarımızın, esnafımızın, ihracatçılarımızın bu sicil affı hakkı birilerinin işgüzarlığı ile kullanım gibi bir durum olursa ve şu an hükümetimizin ona vermesi gereken 250 milyar TL’lik bir kredi imkanı oluşturduk. Dün itibariyle tüm bankalarla protokoller imzalandı, bu iş bitti ki, bugüne kadar 70 milyar TL’lik kısmı kullanılmıştı. Hükümetimizin yapmış olduğu bu imkanları bir işgüzarlıkla veya bürokrasi dediğimiz bir anlayış nedeniyle kullanılamaz hale getirirlerse, bunun hesabını verirler. Bunun hesabını sorarız, bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

DENİZLİ ATATÜRK STADININ TABELASININ SÖKÜLMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Denizli Atatürk Stadyumunun tabelasının sökülmesine ilişkin konuşan Zeybekci, "Şeytanın işi kalmayınca eniğini kovalar. Atatürk’ün milletin kalbindeki yerini veya kimliğini tabelalara gibi şeylere bağlamak, ölçmek Atatürk’e yapılmış en büyük sayısızlıktır. Atatürk’ün milletin kalbindeki yeri bellidir. O sevgi tabelalara sığdırılamaz, tabelalardaki yazıyla gösterilemez. Cumhurbaşkanımızın bineceği otobüs ile diğer otobüslerin geçmesini engelleyecek şekilde olduğu için tabela sökülmüş ve yerine takılacaktır. Başka anlamlar çıkarılmamalıdır Resim çıkarma, tabela çıkarma gibi bu performansı en çok kim yapmış, nasıl yapmış, hangi milletvekili partisinde tartışma konusu olmuş onlara bakmak lazım" diye konuştu

(Medeni Topaloğlu/İHA)