Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle 741 milyon 776 bin 37 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Batı Akdeniz ihracatında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 9.1 gerileme yaşandığını, bu dönemde Batı Akdeniz’in en fazla ihracat gerçekleştiren sektörünün 277 milyon 48 bin 75 dolar ile yaş sebze meyve olduğunu, Batı Akdeniz ihracatının bir diğer lokomotif sektörü madenciliğin ise bu dönemde 170 milyon 75 bin 546 dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti.
Satıcı, açıklamasında, “Batı Akdeniz bölgesinin diğer önemli ihracat sektörlerinden kimyevi maddeler ve mamulleri 61 milyon 921 bin 779 dolar ihracat gerçekleştirdiği görüldü. Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörünün ihracatı ise bu dönemde 59 milyon 833 bin 837 dolar olarak gerçekleşti. Batı Akdeniz bölgesinin önemli ihraç kalemlerinden olan çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ihracatı ise bu dönemde 31 milyon 95 bin 918 dolar oldu. Batı Akdeniz bölgesi ihracatının ülkelere göre dağılımına bakıldığında Rusya Federasyonu’nun 166 milyon 155 bin 424 dolar ihracatla ilk sırada olduğu görülüyor. En fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında Rusya Federasyonu’nu 85 milyon 987 bin 657 dolar ihracat ile Çin Halk Cumhuriyeti takip ediyor. Listenin üçüncü sırasında 38 milyon 992 bin 500 dolar ile Almanya yer alırken, dördüncü sırada 26 milyon 937 bin 990 dolarla Kazakistan bulunuyor. Beşinci sırada ise 26 milyon 538 bin 442 dolar ihracatla İran var” ifadelerine yer verdi.
Yılın ilk yarısında ihracatta hedeflenen rakamlara ulaşılamamasının temelinde uluslararası piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmeler yattığını belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, bu kapsamda, yoğun olarak ihracat yapılan ülkelerde oluşan talep daralması ile Euro-Dolar paritesinin Euro aleyhine değişmesinin sektörlerin ihracatına ters yönlü etki ettiğini vurguladı. Satıcı, küresel çerçevede yaşanan bu sıkışıklara ek olarak hava şartlarının da olumsuz seyretmesi, ihracat gerçekleşmelerinin negatif yönlü bir seyir izlemesine ilave bir etkide bulunduğunu da sözlerin ekledi. Yılın ikinci yarısında ise bölgenin ihracatında bir iyileşme beklentisi bulunduğunu ifade eden Satıcı, kurumsal ölçekte fuar ve ticaret heyeti organizasyonları gibi enstrümanlarla ihracatın artmasına yönelik çalışmaların devam ettiğine dikkat çekti.