Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, kivi üreticileri hasat için sabırlı olmaları konusunda uyardı.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, yaklaşan kivi sezonu öncesi üreticileri, hasatta acele edip mağdur olmamaları için sabırlı olmalarını istedi. Paliç, Rize kivisinin 6.5 şeker oranına ulaştıktan sonra hasat olgunluğuna ulaştığına dikkat çekerken, dalından toplanan kivinin en geç 48 saat içerisinde soğuk hava depolarına ulaştırılması gerektiğini hatırlattı.
"Şeker ölçümü yaptırmayı unutmayın"

Paliç, şeker ölçümü yapılmadan kivi hasadının doğru olmayacağını vurgulayarak "Biz Ziraat Odası olarak ilimizdeki hasat takvimini belirlemek için Kasım ayı içerisinde tüm bölgelerden gelecek numune kiviler üzerinde şeker ölçümü yapacağız. Yapılacak bu ölçüme göre ilimizdeki en uygun hasat tarihini belirleyeceğiz. Ancak isteyen üreticilerimiz istedikleri zaman numuneleri odamıza gelerek kivilerinin şeker ölçümünü yaptırabilirler. Biz yapacağım genel şeker ölçümü ile ilimizdeki genel hasat tarihini tespit edeceğiz. Hasat takvimi belirlendikten sonra alıcıları ilimize davet edeceğiz. Alıcılar ile üreticilerimizi buluşturup mağduriyetleri önleyeceğiz. Üretici kivisini ne zaman hasat edeceğini bilecek, alıcı da ne zaman bölgeden kivi alabileceğini bilecek” diye konuştu.

"Erken hasat mağdur eder"
Paliç, şeker ölçümü yapmadan veya belirlenecek genel hasat takviminden önce yapılacak kivi hasatlarının üreticiyi mağdur edeceğine dikkat çekerek “Toplanan kivilerin en geç 48 saat içerisinde soğuk hava depolarına ulaştırılması gerekiyor. Eğer üreticilerimiz belirlenecek genel hasat takvimini beklemeden kivilerini hasat ederse, alıcı bulmakta zorlanacakları için kivileri ellerinde kalacaktır veya çok düşük fiyatlardan kivilerini satmak zorunda kalacaklardır. Şeker ölçümü yapılmadan yapılacak hasatta, şeker oranının çok düşük olması halende ürünün satışı mümkün olmayacaktır. Biz üreticilerimizin mağdur olmasını istemiyoruz. Bu nedenle hasat için sabırlı olsunlar. Genel şeker ölçümü ve açıklanacak tarihi beklesinler. Büyük bir ihtimalle hasat tarihi Kasım ayı içerisinde olacaktır" şeklinde konuştu.

Düşük rekolte beklentisi
Rize’de yaklaşık 10 bin tonluk kivi üretim potansiyeli bulunmasına rağmen son 2 yıldır hava şartlarındaki olumsuzluklardan dolayı rekolte 6 bin tonlara kadar gerilemişti. Paliç bu yıl da düşük bir rekolte beklediklerini ancak rekoltenin son 2 yıldan biraz daha iyi olmasını umduklarını söyledi. Paliç, 2016 yılı kivi alım fiyatının ise Tarım Kredi Kooperatifleri’nin belirleyeceği alım fiyatından sonra netleşeceğini sözlerine ekledi.