Maliye Bakanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek, Türkiye’nin başarıyı siyasi istikrarla sağladığını söyledi.
Bakan Mehmet Şimşek, Gaziantep Ticaret Odası’nı (GTO) ziyaret etti. Ziyarette AK Parti milletvekilleri Nejat Koçer, Halil Mazıcıoğlu ve Mehmet Erdoğan ile AK Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci de hazır bulundu. GTO Başkanı Eyüp Bartık ve Meclis Başkanı Ali Yener’le bir süre görüşen Şimşek, meclis salonunda oda üyelerine, yaptıkları ve yapacakları çalışmaları anlattı.
Türkiye’nin küresel krize, Avrupa’daki krize ve Ortadoğu’daki kaosa rağmen son 12 yılda yaklaşık yüzde 5 büyüdüğünü hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti:
“Hiçbir dönemde böyle bir büyüme olmadı. Cumhuriyet tarihinde, 2002 yılına kadar yüzde 4 büyümüşüz. Türkiye bu dönemde hızlı büyüdü. Küresel krize, AB’deki krize rağmen, Ortadoğu’daki kaosa rağmen Türkiye son 12 yılda yaklaşık yüzde 5 büyüdü. Sadece küresel kriz sonrası dönemde 6,1 milyon kişiye iş bulduk, bu önemli bir başarı. Enflasyonda tek hanedeyiz. Cari açık daha iyi yönetilebilir bir düzeyde. Finansal istikrar devam ediyor. Bütün bunların temelinde siyasi istikrar var; siyasi istikrarın olmadığı dönemde kalıcı kazanım elde edilememiştir. Çin ve Hindistan dışında Türkiye’yi kiminle karşılaştırırsanız karşılaştırın, hangi tarihi esas alırsanız alın, Türkiye AK Parti hükümetleri döneminde dünyaya göre daha iyi performans göstermiş, gelişmekte olan ülkelere göre daha iyi performans göstermiştir. Türkiye başarıyı siyasi istikrarla sağladı.”
Türkiye’nin gelir tuzağında olmadığını belirten Şimşek, 10 bin dolar kişi başı geliri yakalayıp da 15 bin doları aşmanın en erken 18 yılda olduğunu vurguladı. Hiçbir ülkenin 18 yıldan önce orta gelir tuzağından kurtulunamadığını ifade eden Şimşek, “Kurtulan bir ülke gösteremezsiniz. Ne Kore’si ne Japonya’sı. Türkiye AK Parti öncesi orta alt gelir grubundaydı, AK Parti ile orta üst gelir grubunun epey üstünde bir yerdeyiz. Türkiye orta gelir tuzağında değildir, konjonktürel olarak küresel kriz ve sonrasında konumunu koruyor. Bugün Rusya koruyamamıştır. Çin bu kadar hızlı büyüyor, kişi başına milli geliri hala 6 bin dolar. Dolayısıyla bu çerçeveden bakmakta fayda var” diye konuştu.
Bakan Şimşek, geçen sene Avrupa’nın yüzde 0,9 büyüdüğünü hatırlatarak, Türkiye’nin ise yüzde 2,9 büyüdüğünü ifade etti. Bu rakamın da mütevazi olduğunu söyleyen Şimşek, “Sadece tarımda geçen sene kuraklık olmasaydı Türkiye’nin büyümesi yüzde 3,5 olacaktı” ifadelerini kullandı.
Şimşek, günahların en büyüğünün bütçe açığı olduğunu, muhalefetin vaatlerine bakılırsa bütçe açığının en az 10 kat artacağını kaydetti. Ana muhalefetin noter tasdikli vaadinde bütçe açığının 90 katrilyona çıkarılacağını belirten Şimşek, “Yapmak zorunda kalacak, yapmak zorunda kalacağı için onu faizi, yüksek enflasyonla siz ödeyeceksiniz” dedi. Şimşek, vergi oranlarını düşürerek, istihdamı ve yatırımları desteklediklerini vurguladı. Şimşek, en yüksek gelir vergisi oranını yüzde 49,5’tan yüzde 35’e, en düşük oranı ise yüzde 22’den yüzde 15’e indirdiklerini hatırlattı. Kurumlar Vergisi oranını da yüzde 33’ten yüzde 20’ye düşürdüklerini ve yeni yatırımlarda bu oranın yüzde 2-4’lere kadar düştüğünü hatırlatan Şimşek, “Kurum kazançları üzerindeki vergi yükü açısından ise OECD ülkeleri arasında en düşük yüke sahip 7’inci ülkeyiz” diye konuştu.
Bakan Mehmet Şimşek, Gaziantep’e yönelik projelere de değinerek, çalışanlara ucuz konut yapılmasını sağlamak için 5 buçukl milyon metrekarelik hazine arazisini TOKİ’ye devrettiklerini hatırlattı. 25 kilometrelik metro hattıyla şehir içi trafiği rahatlatacaklarını ifade eden Şimşek, Amanos Tüneli’ni açarak iş dünyasının rekabet gücünü artıracaklarını vurguladı.
“KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ”
GTO Başkanı Eyüp Bartık ise seçim sonunda birlik ve beraberliğin kazanmasını temenni ettiklerini söyledi. Ekonomik büyümeyi önemsediklerini vurgulayan Bartık, Gaziantep’in yaşanabilir bir şehir olması için mücadele ettiklerini belirtti. Şehrin ihracatına işaret eden Bartık, “Dünya piyasasında var olabilmemiz için katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz” dedi.
Gaziantep’in ticaret ve sanayide önemli bir yere geldiğini söyleyen Bartık, şunları kaydetti:
“Gaziantep, ticaret, sanayi, kültür ve turizmde isim yaptı. Bu sürdürebilmemiz için havayolu ulaşımımızın da çok iyi olması lazım. İş adamının hızlı hareket etmesi ve işlerini hızlı çözebilmesi önemlidir. Biz, Gaziantep’ten, Erbil, Tahran ve Moskova’ya direkt uçuşlar yapılmasını istiyoruz. Çünkü ulaşamadığınız yerle ticaret yapamazsınız.”
Bakan Şimşek, toplantı sonunda oda üyelerinin sorularını cevapladı.