Mithat ABAKAN/MANAVGAT (Antalya), () - ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde geçen yıl 1233 ton defne yaprağı hasadından yaklaşık 2 milyon lira gelir elde edildi. Manavgat Orman İşletme Müdürü Sedat Çalış, Manavgat defnesinin en kaliteli defne olarak kabul edildiğini söyledi. MATSO Başkanı Ahmet Boztaş ise 'yeşil altın' olan defneyi işleyecek tesis olmadığı için daha fazla gelir imkanından yararlanılamadığını kaydetti.
Dünya defne ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan Türkiye'de Orman Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 2016- 2020 eylem planı çerçevesinde defne rehabilitasyon alanlarının artırılması için çalışmalar devam ediyor. 'Yeşil altın' olarak adlandırılan ve tıbbi aromatik bitkiler arasında yer alan defne, Türkiye'de Akdeniz havzası başta olmak üzere kıyı kesimlerinde yetişirken, Manavgat defnesi kalitesi bakımından ön sıralarda bulunuyor. Türkiye'de 2018'de yaklaşık 23 bin ton, Manavgat'ta ise 1233 ton 150 kilo defne yaprağı hasadı yapıldı.
'HASAT İÇİN EN UYGUN SÜRE 3 YIL'
Manavgat'ın Yaylaalan ve Sırtköy mahallelerinde 1400 hektar defne rehabilitasyon alanı bulunan Orman İşletme Müdürlüğü, Ahmetler ve Gebece mahallelerinde de 250 hektarlık defne rehabilitasyon alanı oluşturmak üzere çalışmalara başladı. Cüzi bir miktar karşılığında orman köylüsüne yaş defne yaprağı kesim izni verdiklerini belirten Manavgat Orman İşletme Müdürü Sedat Çalış, çalışmalarının asıl amacının bölgede istihdamı artırmak olduğunu ve bunu da başardıklarını söyledi. Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait olan defne rehabilitasyon alanını 3 eşit parçaya ayırdıklarını aktaran Çalış, "Her yıl yaklaşık 450 hektarlık alanda defne hasadı yapıyoruz. Hasadı yapılan alan 3 yılda bir yeniden hasat ediliyor. Defne ağacı zeminden 25-30 santim üzerinden kesilerek hasat edildiği için 3 yılda yeniden hasat edilebilir konuma geliyor, zaten hasat için en uygun süre 3 yıldır" dedi.
'MANAVGAT DEFNESİNİN FİYATI 1,6 LİRA'
Manavgat'ta üretilen defnenin Türkiye'nin en kaliteli defnesi olduğunu vurgulayan Sedat Çalış, "Manavgat'ın uygun koşulları taşıması ve işletme olarak defnenin en uygun zamanında hasadını gerçekleştirdiğimiz için Manavgat defnesi en kaliteli defne olarak kabul ediliyor. Bunu da zaten ihracatçı firmaların taleplerinden ve Türkiye genelinde orman köylüsünden kilosunu 93 kuruştan alırken, Manavgat defnesini 1 lira 60 kuruştan almasından anlıyoruz" diye konuştu.
1233 TON 15 KİLO HASAT EDİLDİ
Yaylaalan ve Sırtköy mahallelerinde bulunan rehabilitasyon alanının yanı sıra Salur, Yeniköy, Gebece, Ahmetler, Halitağalar ve Taşkesiği'nde de yaş defne yaprağı hasadı yapıldığını kaydeden Çalış, "Orman İşletme Müdürlüğümüze ait bölgelerde 754,65 ton, şahıslara ait olan özel alanlarda müdürlüğümüz izniyle 478,5 ton olmak üzere toplam 1233 ton 15 kilo yaş defne yaprağı hasat edildi" dedi. Sedat Çalış, bu üretimden orman köylüsünün yaklaşık 2 milyon lira gelir elde ettiğini belirtti.
'DEFNE YAPRAĞI İÇİN İŞLEME TESİSİ YOK'
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş da ilçenin defnede de bir marka olabileceğini, bunun için öncelikle defne yaprağı işleme tesislerinin kurulması gerektiğini belirtti. Bütün dünyada defnenin 'yeşil altın' olarak bilindiğini ve tıbbi ve aromatik bitki olduğunu anlatan MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, defne için Manavgat'ta değil Antalya'da da işleme tesislerinin olmadığına dikkati çekerek, geçmiş yıllarda Manavgat'ta defnenin toplanması ve kurutulması amacıyla çalışmaların yapıldığını ancak yetersiz kaldığını belirtti.
MATSO olarak defnenin işlenmesi için tesis kurmalarının yasal olmadığını söyleyen Boztaş, şöyle dedi:
"Manavgat'ta maalesef hem baharat olarak paketleyecek hem de defnenin kimyasallarını ortaya çıkararak farmakoloji ve dermatolojide kullanabilecek hale getirip ihraç edebilecek bir tesisimiz yok. Asıl kazanç da zaten bunları yaptığın zaman gelir. MATSO olarak böyle bir tesis kurmaya yetkimiz yok ancak biz üyelerimizi işletme kurmaları için teşvik ediyoruz. Manavgatlı firmalarımız Manavgat defnesini toplasın, burada işlesin ve ihracat yapsın istiyoruz, ancak böyle işletmelerin kurulması için de Manavgat'ta bir gıda ihtisas organize sanayi bölgesi (GİOSB) olması gerekiyor."
Manavgat'a GİOSB kazandırma açısından yaşadıkları en büyük sıkıntının da yer olduğunu belirten Başkan Boztaş, "Özellikle İzmir merkezli firmalar, defne yapraklarını orman köylülerinden alıyor. İhracat rakamlarına bakıldığında 2018 yılında 40.5 milyon dolarlık ihracatı yapılan defnenin maalesef Manavgat ekonomisine katkısı yok denecek kadar az" dedi.

FOTOĞRAFLI