Türkiye’nin çam balı üretiminin yüzde 50’sinin gerçekleştirildiği Marmaris’te yaz mevsiminin ilk günlerinin serin geçmesi arıcılara yaradı. Hava şartlarının iyi gitmesi çam balı üretiminin kaynağı Basura böceğinin erken çıkmasına sebep oldu. Kovanları bal ile dolan arıcılar çam balı hasadına 3 ay erken başladı.
Marmaris’te arıcılar doğanın sürprizi ile erken bal sağımı sevinci yaşıyor. İlçede Haziran ayının ilk haftasında havanın serin geçmesi çam balını salgılayan Basra böceğinin erken çıkmasına neden oldu. Bölgede arıcılar ilk bal sağımına 3 ay erken başladı. Geçen yıl hava olumsuz hava şartları nedeniyle çam balı rekoltesinde yaşanan düşüşün bu yıl erken başlayan hasatla birlikte artması bekleniyor.
Marmarisli arıcı Mehmet Şimşek, erken bal hasadını doğaya borçlu olduklarını söyleyerek, 350 adet kovanın balla dolu olduğunu belirtti. Şimşek, hükümetten arıcılara destek olmasını isteyerek çam balının gerçek değerini bulamadığını kaydetti.
BALDER: “TABAN FİYATI BAKANLIK BELİRLESİN”
BALDER Başkanı Fikret Çalca, bal üretiminin sevindirici durumda olduğunu söyleyerek, “Havaların iyi gitmesinden dolayı hasat erken başladı. Ne yazık ki bal satışlarındaki adaletsizlik üreticiyi zor durumda bırakıyor. Taban fiyatı Bakanlık belirlesin, kamu spotuyla tüketiciyi bilgilendirsin” dedi.
Çalca, 81 ilin 80’inde arı yetiştiriciliği birlikleri olduğunu belirterek, “Arıcılarımız canla başla çalıştılar, çok iyi yol aldılar, arı koloni sayısında artış oldu. Bunun yanında bal üretimi Muğla çam balı başta olmak üzere genel olarak arttı. Perakende satışlarının düşük olması üreticiyi zor durumda bırakıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı acilen kamu spotuyla balın tanıtımını yapmalı, kristalize olmasının zararı olmadığını, taban fiyatın ve satış fiyatını tavsiye etmeli” dedi.
“Ucuz bal, bal değil, pahalı bal hakiki bal” gibi yanlış bir algı olduğunu kaydeden Çalca, “Bilgi kirliliği tüketicinin kafasını karıştırıyor. Oysa analizi düzgün olan ballar satışa sunuluyor. Yerelde ve ulusal mağazalarda satılan ballar düzenli olarak ilgili bakanlık tarafından denetleniyor” diye konuştu.
Bu yıl havaların elverişli gitmesiyle Haziran’da bal hasadı yaptıklarını belirten Çalca, “Havalar serin gidince Basra böcekleri erken oluştu, bu sayede Eylül yerine Haziran’da hasat başladı. İl genelinde kovanların çoğunluğu dolu. Üretimdeki artışın tüketime de yansımasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:
“Koloni başına cüzi miktarda SGK ödeniyor. Kolonide çalışan işçi arıların 15 bin ila 20 bin civarında bunlara biz her işçi arıya ayrı ayrı SGK ödemiyoruz. Arıcının ve arıların tatili de yok. Hava şartı el verdiği sürece insanlar için çalışırlar. Doğal üretilen bala duygusal vurgunu önleyelim. Üreticiye 850 gram bal karşılığı 8 lira verilirken, tüketiciye 30-35 liraya ulaşıyor. Bu yanlış bir pazarlamadır. 850 gram bal 15 liradan tüketiciye sunulursa satışlarda süreklilik sağlanır.”
Çalca, tüketicinin pahalı bal satan marketleri değil ucuza satan marketleri tercih etmesinin önemli olduğunu vurguladı.