Merkez 2017 yılı güz dönemi yatırım anketi sonuçlarını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2017 yılı güz dönemi yatırım anketi sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 104 iş yerinin yanıtları toplulaştırılarak değerlendirildi.

YATIRIM PLANLARI

2017 yılı Güz döneminde 2017 yılı brüt yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre cari fiyatlarla artış oranının, bahar döneminde öngörülenden daha yüksek gerçekleşerek yüzde 30,7 olduğu gözlendi. İş yerleri büyüklük grupları itibarıyla değerlendirildiğinde, 2017 yılı yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre artış oranının, diğer gruplarındaki iş yerlerinde sırasıyla yüzde 22,9, yüzde 16,3 ve yüzde 35,5 olmak üzere, tüm büyüklük gruplarında bahar döneminde öngörülenden daha yüksek gerçekleştiği görüldü. 2017 yılı güz dönemi anket sonuçlarına göre, 2018 yılı yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre cari fiyatlarla yüzde 33,6 oranında artacağı öngörüldü.

2018 yılında yapılması öngörülen yatırımların bir önceki yıla göre değişimi iş yerlerinin büyüklük grupları itibarıyla değerlendirildiğinde, tüm büyüklük gruplarındaki iş yerlerinde 2017 yılına göre daha yüksek bir yatırım artışı beklendiği, yüzde 42,3 ile en yüksek artışın (BG3) grubundaki iş yerlerinde öngörüldüğü, onu sırasıyla yüzde 36,8 ve yüzde 24,0 ile (BG4) ve (BG2) gruplarının izlediği gözlendi.

YATIRIMIN YAPISI

Yatırımlar amaçlarına göre değerlendirildiğinde, 2017 yılındaki yatırımların daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesine yönelik olduğu, onu sırasıyla üretimde verimliliğin artırılması, üretim kapasitesinin artırılması ve diğer yatırım hedeflerinin izlediği gözlendi. İş yerlerinin büyüklük gruplarına göre yapılan değerlendirmeye göre, 2017 yılındaki yatırımların tüm büyüklük gruplarında daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi amacına yönelik olduğu görüldü.

2018 yılındaki yatırımların daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesine yönelik olacağı, onu sırasıyla üretimde verimliliğin artırılması, üretim kapasitesinin artırılması ve diğer yatırım hedeflerinin izleyeceği öngörüldü. İş yerlerinin büyüklük gruplarına göre yapılan değerlendirmeye göre, 2018 yılındaki yatırımların (BG2) ve (BG4) gruplarında yer alan iş yerleri için en fazla yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi amacına, (BG3) grubunda yer alan iş yerleri için ise en fazla üretimde verimliliğin artırılması amacına yönelik olacağı öngörüldü.

YATIRIMI ETKİLEYEN UNSURLAR

Yatırımları etkileyen unsurlar 2017 ve 2018 yılları için yanıtlanan denge değerleri itibarıyla değerlendirildiğinde, imalat sanayi genelinde ve tüm büyüklük gruplarında talep faktörünün yatırımları etkileyen en önemli unsur olduğu görüldü. Onu sırasıyla beklenen karlar, teknik faktörler, finansman kaynakları ve diğer faktörler izledi.

(İHA)