Organik serbest bölge liman projesi ile hem Rize’nin endemik meyveleri dünya pazarına açılacak hem de atıl durumda kalan Rize Serbest Bölgesi’nin amacına uygun olarak hizmet vermesi sağlanacak.

Rize Organik Serbest Bölge Limanı Projesi’nin Rize Limanı ve bölge ekonomisine nasıl katma değer üretilebilir diye düşünülürken geliştirildiğini anlatan projenin mimarlarından Riport Rize Limanı İşletmesi Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çillioğlu ulusal ve uluslar arası firmalarla irtibata geçildiğini, talep ve istekler doğrultusunda projenin şekillendiği belirterek “ Çok uzun zamandır Rize’de var olan fakat bir türlü kullanılamayan Rize Serbest Bölgesi’ne çok ciddi bir şekilde atağa geçirecek, üretim, istihdam sağlayacak, bölgenin dinamitlerini harekete geçirecek bir proje geliştirdik. Organik serbest bölge limanı dünyada eşi benzeri olmayan proje “dedi.

Rize’nin olmazsa olmazı çay arazilerinde çok değerli endemik meyvelerin bulunduğunu belirten Çillioğlu “laz elması, eğri sap, kalın sap armutları, erikleri, kivisi, çekirdeksiz mandalinası ve türlü narenciye çeşitleri, karayemişi olmasına rağmen üretilmesi, geliştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Buradaki hedefimiz bu bölgede üretilebilecek olan bu meyveleri ekonomiye kazandırabilmek ve dünya pazarına serbest bölge üzerinden satabilmek. Bu ekonomiyi sağlayacak Organik serbest bölge için her şey hazır. Bakanlar kurulu kararı ile beraber şuanda aktif olmayan Rize Serbest Bölgesi’nin liman genişleme alanına transferini istiyoruz” dedi.

Asım Çillioğlu projenin hayata geçirilmesine engel olacak futbol sahasının yanlış bir yerde projelendirilmeye çalışıldığını yineleyerek “Bu projenin yapılması için karşımızda çok ciddi bir rakip var. ASKF Rize Şubesi projenin geliştirileceği yere futbol sahası yapmaya çalışıyor. Spora hiç kimse karşı değil bizde karşı değiliz. Biz sadece sahanın yapılacağı yere karşıyız. hemen limanın genişleme sahasına yapılmak isteniyor. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz. Biz Tokyo, Amsterdam Barcelona, Hamburg gibi limanı şehirle beraber entegre yapıp, kenti kucaklayacak, kentle liman birbiri içerisinde geliştirebilecek proje yapmaya çalışıyoruz” dedi.