Balıkesir’in Bandırma ilçesine bağlı Edincik Mahallesi’nin yegane geçim kaynakları arasında bulunan zeytincilikte bu yıl yüzler gülüyor. Zeytin mahsulünde fazla fire vermeyen üretici, Marmarabirlik’in verdiği fiyat ve peşin ödeme yapmasını memnuniyetle karşılarken, zeytinlerin kalitesi ise bilgisayar ortamında belirleniyor.
Zeytin alımlarının devam ettiği SS. 775 sayılı Edincik Zeytin Tarım ve Satış Kooperatifinde üreticilerin mahsul teslimi her geçen gün teknoloji sayesinde kolaylaşıyor. Teknolojinin her alanda olduğu gibi zeytin alımlarında da devreye girmesi ile kooperatifte bulunan bilgisayarlar ve teknolojik ölçüm cihazları sayesinde alınan mahsulle ilgili bilgiler bir kaç tuşla ekrana geliyor. Alınan mahsulün, kalitesi, yağ oranı, dane büyüklüğü gibi bilgiler gelişmiş bilgisayarlar sayesinde ekrana yansıyor ve alımlar bu bilgiler ışığında yapılıyor. Böylece üreticinin de ürettiği mahsulü satarken herhangi bir kaybı söz konusu olmuyor.
SS. 775 Sayılı Edincik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Mehmet Özçakır İHA’ya yaptığı açıklamada, "Kooperatif olarak, ortağımızdan 9 bin ton rekolte aldık başlangıçta. Bugüne kadar bize gelen zeytin miktarı 5 bin ton. Bunun bin 500 tonu su zeytini, üç bin 500 tonu ise Gemlik tipi olarak alım yaptık. Bugüne kadar ödediğimiz miktar 5 milyon TL civarında ve alımlar halen devam ediyor. Bizim kooperatif olarak ortaklarımızdan beklentimiz 6 bin 500 ton civarında. Bütün ortaklarımıza bol bereket bol kazanç diliyorum" dedi.