Adalet Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) ve Rize Ticaret Borsası(RTB) işbirliğinde "Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve İş Alemine Faydaları Toplantısı"  yapıldı.

RTB Konferans Salonu'nda yapılan toplantı; Rize Valisi Ersin Yazıcıoğlu, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Hakan Yavuz, Adalet Komisyonu Başkanı Bayram Kantık, İdare Mahkemesi Başkanı Altar Gökçimen, RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize Barosuna kayıtlı avukatların ve ticari işletme sahiplerinin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda açılış konuşması yapan Erdoğan, “Biz iş dünyası olarak bu kanunu, yani gelişmiş ülkelerde bulunan arabuluculuk sistemini çok önemsiyoruz. Niye biliyor musunuz? İş hayatının çok temel iki kuralı vardır. Birincisi zaman eşittir para. İkincisi de itibar eşittir para. İşte arabuluculuk sisteminin özeti, iş hayatında zaman ve itibarı koruma mekanizmasıdır. Rizemizde ticaretle ilgilenen vatandaşlarımız bilir. Hepimizin ticari anlaşmazlıklardan dolayı mahkemeye intikal etmiş davalarımız var. Ama bu davalar uzun yıllarda anca sonuçlanabiliyor. İşte bu yüzden hem para kaybediyoruz hem itibar. Arabuluculuk sistemiyle artık sorunlarımızı kısa sürede çözeceğiz” dedi.

Toplantıda, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ve Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünsal Sığrı tarafından arabuluculuğun önemi, ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk nasıl olmalı, kimler arabulucu olabilir konularında detaylı olarak anlatıldı.

Arabuluculuğu, tarafların arasındaki hukuki uyuşmazlığın mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme sırasında, tarafsız, bağımsız ve eğitimli bir üçüncü kişi desteğiyle çözülmesi yöntemi olarak tanımlayan Öztatar, “Önceden her sorunda mahkemeye gidiliyordu. Bu da mahkemelerin yükünü arttırıyor, dava sürelerinin uzamasını sağlıyordu. Arabuluculuk sistemiyle artık iki Rizeli vatandaş arasında sorun çıktığında illa mahkemeye gitme zorunluluğu yok. Bir arabulucu sayesinde sorunlarını daha hızlı ve daha az maliyetle çözebilirler” dedi.

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 2012 Haziran ayında yasalaştığını, 2013 yılı Haziran ayında da ise kanunun yürürlüğe girdiğini ifade eden Öztatar, “Bugüne kadar arabuluculukla sorunlarının çözülmesini isteyen 262 dava gerçekleştirildi. Bu davalarda arabuluculuk sistemiyle %98 başarı sağlanmıştır” dedi.