İzmir’de, en çok salatalık üretiminin yapıldığı Ödemiş ilçesinde hasat heyecanı yaşanırken, soğuk ve yağışlı havanın salatalıkta verimi azaltması üreticiyi üzdü.
Ödemiş ilçesindeki Kaymakçı, Çaylı, Kızılcaavlu, Emirli, Mescitli bölgelerinde merakla beklenen salatalık hasadı başladı. Bölgelerde yoğun bir şekilde çalışan bazı üreticilerse, anlaşmalı olduğu fabrikalara ürünlerini satışa sundu. İşçiliği son derece zor olan salatalıktaki ilk hasat ise bölgedeki üreticileri pek memnun etmedi. Soğuk ve yağışlı havanın salatalıkta verimi azalttığını ifade eden üretici Cengiz Duman, hava koşullarının ürünleri olumsuz etkilediği anlattı. Duman, "Bu yıl hava koşulları salatalığı olumsuz etkiledi. Verim geçen yıla göre az. Bunun yanında üretici de eskisi kadar çok ekim yapmadı. Hayvancılığın son dönemde iyi kazandırması ile daha önce salatalık eken üretici, yemlik ürünlere gitti. Bu nedenle üretim az. Tabi salatalık tek tek toplanan, işçiliği zahmetli bir ürün. Eskiden tütün ekilirdi, aynı onun gibi salatalık da aile boyu işçilik gerektiriyor. Üreticinin zaten bir de işçiye yevmiye verecek durumu yok. İlk üründe fiyat değişmez, güze doğru ikinci ürün de tüccar da gelip alım yapıyor. Piyasa o zaman hareketleniyor" dedi.
"HASAT 40-45 GÜN DAHA DEVAM EDER"
Cengiz Duman, fiyatlar hakkında bilgi vererek sözlerini şöyle devam ettirdi:
"Hasat 40-45 gün daha devam eder. Geçen yıl bir numara 1 lira 55 kuruştan alınıyordu, bu yıl fiyat 1 lira 75 kuruş. Birinci üründe ürünün tamamı fabrikalara gidiyor."