Genel Kurul’da konuşma yapan Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Saral çay kanununun önemine değinerek bir an önce çıkarılması için birlik ve beraberlikle hareket edilmesine, yine aynı şekilde kaçak çayla mücadele edilmesi konularına değinerek, çaylık alanların yenilenmesi gerektiğini vurguladı.

 

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç yaptığı konuşmada “Ulusal Çay Konseyi üye aidatlarıyla ayakta duruyor. Çok cüzi bütçeyle çalışmalar yürütmeye çalışıyoruz. Üyelerin aidatları ödeme konusunda daha hassas davranmalılar. Çay kanunu ziraat odaları olarak bizler içinde çok önemlidir. Üreticinin zarar görmeyeceği bir çay kanununa karşı değiliz” dedi.

 

Yeni Çaylık Alanlarına İhtiyacımız Var

 

Yeni çaylık alanlarının oluşturulması konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, “ Yeni çaylık alanlarının oluşturulması konusunda Çaykur’un da çalışması var. Kişi başı 4 kg çay düşen ülkemizde yeni çaylık alanları açmazsak kuru çay stoklarımız yetmeyecek. Bir an önce bu sorunun çözümü bulunması gerekir.  Ayrıca bizi tehdit eden kaçak çay olgusunu ortadan kaldırdığımız takdirde Türk çayı daha da değer kazanacak” dedi. Konuşmasında çay kanununa da değinen Erdoğan, “ Çaykur’la birlikte çalışma başlattık. Üretici, tüketici ve sanayiciyi koruyacak bir çay kanunu çalışması hazırladık. Fakat İki senedir Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda hazırladığımız çay kanunu bekliyor. Artık sektörü garanti altına alacak çay kanununun bir an önce çıkarılması gerekir” dedi.

 

Çaykur 29 Nisan’da Çay Sezonunu Açacak

 

Son olarak konuşma yapan Çaykur Genel Müdürü ve Ulusal Çay Konseyi Başkanı İmdat Sütlüoğlu, “ Çaykur olarak 29 Nisan’da yeni yaş çay sezonuna başlayacağız. Üreticinin sezona erken girmesi hem üreticinin hem sanayicinin karına olacaktır. En önemli konularımızdan biri tüm tarafların mutabık olduğu çay kanunudur. Son iki yıldır çay sektöründe bir mutluluk tablosu oluştu. Bu tablonun bozulmasını istemiyorum. Dünyada çay kanunu olmayan tek ülke biziz. Çay kanunuyla saat gibi işleyen bir sistem kurmuşlar. Biz çayı çok seviyoruz çok tüketiyoruz ama maalesef bir çay kanunu çıkaramadık” dedi.

 

Çayın Gen Havuzunu Oluşturmak İstiyoruz

 

Çaylıkların yenilenmesi konusunda Çaykur olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ciddi çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Sütlüoğlu, “15-20 yıllık süreçte çaylıklarımızı verimli çay fidanlarıyla yenilemeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda ülkemizde çayın gen havuzunu oluşturuyoruz. İlk adım olarak Japonya’dan verimli fidanlar getirdik. Bu çalışmayla çay üreten ülkelerin en verimli çaylarını getirip, bu çaylardan ülkemize hangisi en faydalı olacaksa onu bulmayı hedefliyoruz. Ayrıca ülkemizde çaylık alanlarının ruhsatsız olması sorununu ortadan kaldırabilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile paralel çalışmalar yürütüyoruz. Ruhsatlandırma çalışmalarını 3 yıl daha uzattık. Yakın zamanda ruhsatsız çaylık alanı kalmayacak” dedi.

 

Genel Kurul sonucu oluşturulan Ulusal Çay Konseyi Yönetim Kurulu Listesi

 

İmdat Sütlüoğlu Çaykur (Yönetim Kurulu Başkanı)

Mehmet Erdoğan Rize Ticaret Borsası (Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)

Resul Okumuş Yönetim Kurulu Muhasip Üye

Nevzat Paliç Rize Ziraat Odası (Yönetim Kurulu Üyesi)

Şaban Aziz Karamehmetoğlu Rize Ticaret ve Sanayi Odası (Yönetim Kurulu Üyesi)

Dilaver Demir Çaykur (Yönetim Kurulu Üyesi)

Mustafa Demirci Çayeli Ziraat Odası (Yönetim Kurulu Üyesi)

Erdal Saral Of Ticaret ve Sanayi Odası (Yönetim Kurulu Üyesi)

Muharrem Selçuk Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Yönetim Kurulu Üyesi)