Gaziantep’ten, Temmuz ayında yüzde 0,6 azalışla 455 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, yazılı açıklamasında, Gaziantep’ten bu yıl Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 oranında düşüşle toplam 455 milyon 33 bin dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi.
Konukoğlu, Gaziantep’in en fazla ihracat yapan ilk on il arasında yerini koruduğunu anımsatarak, şu bilgileri paylaştı:
‘’Bu yıl Ocak-Temmuz dönemi dikkate alındığında şehrimizin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 oranında azalışla 3 milyar 548 milyon 694 bin dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise Gaziantep’ten 3 milyar 746 milyon 381 bin dolar ihracat yapılmıştı.’’
Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan önemli gelişmelere işaret eden Konukoğlu, jeopolitik risklerin yanı sıra paritenin ihracata olumsuz etkisinin devam ettiğini, ayrıca Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla işgücü kaybı olduğunu belirtti.
‘’GAZİANTEP İHRACATINI KORUMAYA BAŞARDI’’
Küresel ticaret hacminde yaşanan hızlı ve uzun süreli düşüşün, dünya ticaretini daralttığına da vurgu yapan Konukoğlu, açıklamasında şöyle dedi:
‘’Bütün bu sıkıntılı tabloya rağmen Gaziantep, ihracatını devam ettirmeyi başarıyor. İhracatçılarımız, bir yanda mevcut pazarlarını korumaya çalışırken bir yandan yeni pazarlar bulmak için mücadele ediyorlar. Ve Türkiye ihracatına önemli katkı sağlıyorlar. Temmuz ayında Türkiye ihracatı yüzde 13 gerilerken, Gaziantep ihracatı yüzde 0,6 ile çok küçük çaplı bir düşüş gösterdi. Temmuz ayında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 il içerisinde sadece Gaziantep ihracatını korumaya başardı, diğer iller arasında ihracatında düşüş yüzde 40’ları aşanlar var.
Dileğimiz tüm illerimizin kendi dinamikleri içerisinde gelişimini sürdürerek, hızlı bir ihracat artışı göstermesidir. Bunun için dünya ticaretinin daraldığı ve etrafımızda bu kadar çalkantılı bir sürecin yaşandığı bir ortamda, ülkemizde istikrarı korumak zorundayız. Siyasi istikrar sağlanmadan ekonomik gelişme olmaz. İş dünyası olarak, Türkiye’yi hedeflerine taşıyacak ve yapısal reformları sürdürecek yeni hükümetin bir an önce kurulmasını bekliyoruz.’’
Ülkemizin ilerlemesinde, huzur ve birlik beraberlik ortamının önemini dile getiren GSO Başkanı Konukoğlu, Türkiye’de son günlerde artan terör olaylarını bir kez daha şiddetle kınayarak, bu saldırılarda hayatını kaybeden tüm güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet diledi.