Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, "Rami Kışlasında 1986 yılından bu yana geçici olarak faaliyet gösteren Rami Gıda Toptancıları esnafını çağdaş ve modern bir çarşıya kavuşturacağız” dedi.
TOKİ, İstanbul’daki Rami Kışlasında 1986 yılından bu yana geçici olarak faaliyet gösteren Rami Gıda Toptancıları Hali esnafına Kayabaşı Batı Resneli bölgesinde modern çarşı yapacak. Konut üretiminin yanında modern sanayi siteleri inşa ettiklerini ve KOBİ’leri tek çatı altında topladıklarını vurgulayan TOKİ Başkanı Turan, “Rami Kışlasında 1986 yılından bu yana geçici olarak faaliyet gösteren Rami Gıda Toptancıları esnafını çağdaş ve modern bir çarşıya kavuşturacağız” açıklamasında bulundu.
TOKİ Kayabaşı Batı Resneli bölgesinde yapılacak yeni çarşının Rami Kışlası içerisinde zor ve sağlıksız koşullarda faaliyetlerini sürdüren gıda toptancılarının yüzünü güldüreceğini aktaran Turan, “Projemizin inşasına yılbaşından sonra başlayacağız” ifadelerini kullandı.
Kayabaşı’da yapılacak yeni çarşının 320 bin metrekare alanda inşa edileceğini aktaran Turan, proje içerisinde 990 iş yeri ve 120 dükkânın olacağını söyledi.

Yılbaşından sonra başlayacak olan inşaat iki yılda tamamlanacak
Turan, inşaatın yılbaşından sonra başlayacağını belirterek, iki yıl içerisinde tamamlanacağını aktardı. İnşaatın tamamlanması ile Rami Kuru Gıdacılar Toptancılar Halinde bulunan esnafın daha modern ve günün ihtiyaçlarına cevap veren iş yerlerine sahip olacağını vurgulayan Turan, “İdare olarak şehir içinde yer alan sanayi tesislerini daha modern şekilde şehir dışına taşımaya devam edeceğiz” dedi.
Projenin detayları hakkında da bilgi veren Turan, şunları kaydetti:
“Projemizde 990 adet toptancı dükkânı, banka, restoran, kafeterya gibi ihtiyaçlar için 120 adet ticari dükkan, 541 araçlık kapalı, 634 adet açık, 65 adet tır olmak üzere toplam bin 240 araçlık otopark, mescit ve sosyal tesisten oluşan bir yerleşke inşa edilecek.”
Turan, projenin iki önemli ayağı olduğunu söyleyerek, “Öncelikle esnafımızın uzun vadede ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda arsa ürettik. Kayabaşı Batı Resneli bölgesinde ürettiğimiz 320 bin metrekare arsa üzerine esnafın talebine istinaden ihtiyaç ve kullanımına uygun çağdaş ve modern bir çarşı projesi geliştirdik. Projenin ikinci ayağı ise, Rami Kışlasının tarihsel kimliğinin korunması, yaşatılması, tarihi ve kültürel özelliklerine uygun müze ve kütüphaneye gibi halkın istifadesine sunulmasının önünün açılmasıdır" ifadelerini kullandı.

TOKİ’den modern sanayi siteleri
Toplu Konut İdaresi olarak ülkenin birçok yerinde modern sanayi siteleri kurduklarına da değinen Turan, tamamladıkları ve devam eden projeler hakkında bilgiler verdi. Yaklaşık 2 milyon metrekare alana kurulacak Bursa Kestel Büyük Sanayi Sitesi projesinin temellerini geçtiğimiz yılın Ekim ayında attıklarını belirten Turan, şöyle devam etti:
“Yeni sanayi sitesi kamulaştırması İdaremiz tarafından yapılmış 19 farklı meslek grubuna hizmet verecek. Proje için 4-5 yıl içinde 1 milyar liralık yatırım yapılacak. Ayrıca, sanayi sitesinde çalışacak işçiler için 15-20 bin konutluk bir çalışmayı da hayata geçirdik. TOKİ olarak ülkemizin birçok sorununa cevap verebiliyoruz. Şanlıurfa, Uşak, Bursa ve Yozgat illerimizde sanayi sitelerinin dönüşümünü yapıyoruz. Görev verilmesi halinde, anahtar teslimi fabrika da inşa ederiz. Üretim disiplinlerimiz ve kapasitemiz bunu çok rahat şekilde yerine getirir.”