AK Parti Milletvekili Adayı Doç.Dr. İbrahim Turhan, girişimcilik ve inovasyon alanındaki deneyimlerini gençlerle paylaştı.
Seçim çalışmalarına devam eden AK Parti Milletvekili Adayı İbrahim Turhan, İzmir Ticaret Odasında düzenlenen ‘Gençlik, Girişimcilik ve İnovasyon’ adlı panele katıldı. Sürdürülebilir büyümenin esas alınması gerektiğini belirten Turhan, girişimcilik ve inovasyon alanında deneyimlerini gençlerle paylaştı.
“TÜRKİYE’DE ORAN YÜZDE 82”
Dünyanın teknoloji alanında hızla ilerlediğini ve bilişim teknoloji ürünlerinin gençlerin bir araya gelip başlattıkları girişimlerle ortaya çıktığını belirten Turhan, Türkiye’nin girişimcilik konusunda hiçbir eksiği olmadığını dile getirdi. Turhan, Avrupa’da yapılan araştırma ve bulguların da bunu söylediğini belirterek "Girişimcilik anlamında yapılan anketlerde kendi işini kurmak isteyenlerin oranı Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin ortalaması yüzde 37, İskandinavya ülkelerinde yüzde 27, Türkiye’de bu rakam yüzde 82, bu rakamlar bizim için çok önemli. Bizim girişimcilik ile ilgili bir problemimiz yok. Biz Ahi kültüründen gelen bir toplumuz. Burada bir avantajımız var" şeklinde konuştu.
“VERİMLİLİK ARTIŞI ŞART”
Girişimciliğin tek başına yetmediğinin altını çizen Turhan, bunun inovasyon ile birleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu anlamda araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin önemli olduğunu belirten Turhan, sözlerine şöyle devam etti: ‘Bu faaliyetler çerçevesinde yenilik ve buluşlar ortaya çıkıyor. Bunun etkisi ve önemi bizim için değerli. Ekonomik büyüme için daha fazla emek, daha fazla sermaye ve verimlilik artışı şart. Geçmiş dönemlere baktığımızda daha fazla emek ve daha fazla sermaye ile büyüme sağlandı ama bunlarla büyümeyi bir yere kadar artırabilirsiniz. Büyümeyi kalıcı ve sürdürülebilir kılmak ancak verimlilik artışı ile mümkündür. Verimliliği artırmak için inovasyon, inovasyon için araştırma-geliştirme, araştırma geliştirme için de yatırım yapmak gerekir. Yatırım yapmak için ekonomik istikrar ve öngörülebilirlik şart. 1989-2002 döneminde Türkiye bu verimililikten mahrum kalmıştı, çünkü ülkede siyasi ve ekonomik istikrarsızlık mevcuttu. O dönemlerde hükümetlerin ortalama süresi bir yılın altındadır. Sürekli değişen hükümetler ve zayıf koalisyon hükümetleri siyasi istikrarsızlık ekonomik istikrarsızlığı getirdi. Yüzde 80 enflasyonla, yüzde 130 faizle sorarım size kim yatırım yapacak, kim Ar-Ge yapacak.’
“TARAFLARI BULUŞTURDUK”
Gençlere, Borsa İstanbul’da kurdukları özel pazar modelini anlatan Turhan şunları söyledi: ‘Bir tarafa yatırımcıları aldık, bir tarafa girişimcileri aldık. Bunları birbirleri ile buluşturduk, bunları buluşturmak yetmez aradaki problemleri de çözmek gerekiyor. Bunun için inovatik girişimcilik alanında en başarılı model olan Silikon vadisinin en büyük destekçisi Kaliforniya Üniversitesi ile stratejik ortaklık imzaladık. Bu bize yüzde 82’lik girişimci, bütün dinamizmine sahip, zeki insanımızın aklına gelen parlak fikirlerin başarılı projelere ve sürdürülebilir iş modeline dönüşmesi fırsatı veriyor. Parlak fikirleri olan girişimcileri Amerika’ya gönderiyoruz, orada hızlandırılmış eğitime tabi tutuluyorlar, ardından da bu işin pratikte nasıl işlediğini görmeleri için Silikon vadisine götürüyoruz. Aynı şekilde oradakileri de buraya getiriyoruz, bu çift yönlü etkileşim programı. Tüm aşamaların bitmesinden sonra bu fikirleri yatırımcıların karşısına çıkarıyoruz. Çözüm böyle olur, önümüzdeki dönemde Ak Parti hükümeti olarak bu modeli yaygınlaştırarak Türkiye ölçeğinde hayata geçireceğiz. Bu bağlamda 2023 hedeflerine ulaşıp, ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getireceğiz.”