Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası Genel merkezi tarafından yapılan açıklamada; "

Asgari Ücret Tespit komisyonu, yeni ücreti belirlemek için son toplantısını dün gerçekleştirdi. Komisyondan çıkan rakam, milyonlarca asgari ücretli için yine hayal kırıklığı oldu. Yapılan asgari ücret artışı, tüm ücretler için belirleyici olduğundan, açıklanan 1.603 TL rakamı tüm işçilere ve emekçilere açlık sınırı altında yaşamaya devam edin demekten başka bir şey ifade etmiyor. Asgari ücret, devletin resmi kurumu olan TÜİK’in açıkladığı bir işçinin aylık maliyeti olan 1.893 TL’nin bile çok altında kaldı. Hükümet, patronların ve sermayenin yüzünü güldürürken, işçilere yine sefaleti ve geçim derdini reva gördü! Asgari ücretin belirlenmesinde yine sermayenin dediği oldu, patronlar masadan karlı kalktılar.

Kamuoyuna açıklanan rakam da bile hile ve oyun yapılıyor. Çünkü asgari ücret, Aile Geçim İndirimi (AGİ) dahil 1.603 TL’dir. Oysa ki AGİ, asgari ücretin bir unsuru değildir. Gerçekte 2018 yılının asgari ücreti 1.451 TL olarak belirlendi. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, patronlara verilen ve işçi başı 100 liraya denk gelen asgari ücret desteğinin 2018 yılında da süreceğinin altını çizdi. Çalışma Bakanına soruyoruz, patronlara verilen bu teşvikler kimin cebinden çıkıyor? Çok iyi biliyoruz ki patronlara yapılan bu kıyaklar bütçeden, işsizlik sigortası fonundan, hazineden kaynak aktararak sağlanıyor. Yani işçinin, emekçinin cebinden çıkan vergilerle patronlar besleniyor. Hükümet, açlık sınırının altındaki ücretler ile “geçinmeye” çalışan işçi ve emekçilerin cebine el uzatarak, patronların zevk ve sefa içerisinde yaşamasına aracı oluyor.

Asgari Ücret Tespit komisyonunda işçileri temsil eden Türk-İş Genel Merkezi açıklanan rakama yine sadece “muhalefet” etti. İşçilerin ve emekçilerin sürecin dışında kaldığı asgari ücret görüşmeleri bir orta oyununa dönmüştür derken ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıkmıştır. Şimdi ise fabrikalarda ve işyerlerinde ek zam talebi için bir araya gelmenin, sendikalaşmanın ve mücadele etmenin zamanıdır. Gıda-İş Sendikası olarak yaklaşık 2 aydır ülke genelinde yaygın bir şekilde sürdürdüğümüz “Asgari Ücret Net 2.300 TL Olmalıdır” mücadelemizin peşini bırakmayacağız ve işçileri, emekçileri gıda işkolu başta olmak tüm işyerlerinde ek zam için mücadele etmeye ve örgütlenmeye çağırıyoruz. Sermaye ve hükümet el ele verip işçileri sefalete mahkum etse de; işçilerin ve emekçilerin insanca yaşama ve insanca çalışma mücadelesi devam ediyor!" denildi.