Nevşehir’de patates tohumu üretimi yapan bir firma, Türkiye’de özel sektöre ait ilk yerli ıslah patates tohumunun tescil ettirdi.
İki yıl boyunca Tarım Bakanlığı’na bağlı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından denenerek sertifikasyon işlemlerini geçen Türkiye’nin ilk yerli ıslah patates tohumuna ise üretici firma tarafından “Sultan Ecem” adı verildi.
Tohum şirketinin Genel Müdürü Nejmi İnan, Sultan Ecem’in üretim izninin 2012 yılında alındığını belirterek, "Sultan Ecem" adı verilen patates çeşidi, 2 yıl boyunca Tarım Bakanlığına bağlı, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından denenerek, 01.04.2015 tarihinde oy birliği ile tescil edildi” dedi.
Sultan Ecem’in, ülkemizde ve çevre ülkelerde beğenildiğini ve talep gördüğünü belirten İnan, patates tohumunda kendine yeten bir ülke olma konusunda çok önemli bir adım atıldığını ifade ederek, “Önümüzdeki yıl üretim izni için müracaat edeceğimiz yeni ıslah çeşit adayımız ile bunu daha da çeşitlendireceğiz” şeklinde konuştu.
İlk yerli ıslah patates çeşidine kızı Ecem’in ismini ekibiyle beraber verdiklerini anlatan İnan, Sultan isminin de bundan sonraki bütün çeşitlerinin ilk ismi olacağını ve Türk isimleriyle birlikte kullanılacaklarını ifade etti.
Islah çalışmalarını öz kaynakları ile yaptıklarını vurgulayan Genel Müdür İnan, AR-GE çalışmalarına büyük önem verdiklerini Tohum üretim ve ıslah çalışmalarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteklerini her zaman yanlarında hissettiklerini belirterek, “Çeşidimizin UPOV (yeni bitki çeşitlerinin korunması uluslar arası birliği) kaydını yaptırarak, Türk çeşidi olarak eklenmesiyle gururlanacaklarını sözlerine ekledi.