Nuri PİR- Eser PAZARBAŞI/ADANA, () - ADANA Kabzımallar Odası Başkanı Ali Batman, "Ürünlerin yüzde 60'ı korsan satılıyor, yüzde 40'ı hallere gidiyor. Bunlar hale girse fiyatlar aşağı çekilecek. Hale girmediği için denetim de olmuyor. Ürünlerin mutlaka hallere girmesi lazım" dedi.
Adana Kabzımallar Odası Başkanı Batman, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışa karşı tanzim satış noktaları oluşturulmasını değerlendirdi. Tanzim satış uygulamasının 15- 20 yıl önce de gerçekleştirildiğini hatırlatan Batman, yurt genelinde üretilen tüm sebze- meyvelerin hallere girmesi gerektiğini vurguladı. Batman, "Arz- talebe göre, hale ürün az girerse fiyatlar yükselir; çok girerse fiyatlar düşer. Korsan satışlarla birlikte fiyatlar devamlı yükselmektedir. Bunun da sebebi, belediyelerin olaya siyasi davranarak, yeterli denetim yapmaması. Bu tanzim satışlar da göstermelik. Şu an afetlerden dolayı yeşillik türleri pahalı. Narenciye, 20 yılın en kötü sezonunu yaşadı. 5- 10 gün sonra havalar düzelecek ve fiyatlar düşecek. Ondan sonra da 'Halcileri hizaya dizdik, fiyatlar düştü' diyecekler" diye konuştu.
'KEŞKE DENETİMLER TAM YAPILSA'
Hal denetiminin önemine vurgu yapan Ali Batman, "Cumhurbaşkanı'mıza yanlış bilgiler veriyorlar. İzin versinler, 1 hafta halleri kapatalım; Türkiye'de meyve- sebze durumu neye uğrar, onu görsünler. Bir de denesinler; tüm ürünlerin hale girmesini sağlasınlar. Ondan sonra fiyat farkını görsünler. Ürünlerin yüzde 60'ı korsan satılıyor, yüzde 40'ı hallere gidiyor. Geçen hafta Mersin Limanı'na 150 tonluk muz yüklü gemi yanaştı. Hale sadece 12 ton ürün geldi, gerisi korsan. Bunlar hale girse bu fiyatlar aşağı çekilecek. Hale girmediği için denetim de olmuyor. Ürünlerin mutlaka hallere girmesi lazım. Denetimlere karşı değiliz. Keşke her yerde denetimler tam yapılsa" dedi. 
'10 GÜN SONRA BİBERİN FİYATI 2 TL'YE DÜŞECEK'
Adana Kabzımallar Odası 2'nci Başkanı Mahsun Doğan ise tarım arazilerini su bastığı için yeşilliklerin fiyatının yüksek olduğunu; ancak havanın düzelmesiyle fiyatların normale dönmesini beklediklerini kaydederek, şöyle konuştu:
"Bugün limon halde 60- 70 kuruşa satılıyor. İstanbul ve Ankara'da ise maliyetler nedeniyle 6- 7 TL'ye çıkıyor. Tanesinin bile 1 TL'ye satıldığı yerler var; ama biz 60- 70 kuruşa satamıyoruz. Portakal da aynı şekilde. Sebze halinde en kalitelisi 1 TL'ye satılıyor, marketlerde 2- 2,5 TL'ye. Ankara'da, İstanbul'da 4- 5 TL'ye satılıyor. Zam şampiyonu biber ve patlıcan; fakat şu sıra düşüş başladı. Biber 7 TL, patlıcan da 6 TL'ye satılıyor. Aşırı sel nedeniyle çiftçi, 1 ton topladığı yerde 100 kilo toplamaya başladı. Bölgede büyük afetler yaşandı. 10 gün sonra biber fiyatlarının 2 TL'ye düşmesini bekliyoruz."

FOTOĞRAFLI