Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 200 bin aileyi yakından ilgilendiren 2017 yılı yaş çay alım kampanyasında alımlar başlarken, fiyatın ne olacağı da merakla bekleniyor.

Geçen yıl ÇAYKUR 1.77 TL’si fiyat, geri kalanı destekleme olmak üzere 1.90 TL’den alım yapmıştı. Sezonla birlikte özel sektör firmalarının temsilcileri görüşlerini şöyle paylaştılar:

Erdal SARAL-Özçay

Yeni çay sezonun öncelikle tüm çay üreticisine, sanayicisine ve müstahsiline hayırlı olmasını diliyorum. Tahminime göre fiyat 2 lira 10 kuruş olur. Tabi desteklemeyle birlikte. Bu sezon gayet iyi olacak diye düşünüyorum. Kaçak çayın azalması da bu işte bir etkendir. Kaçak çayın tamamen ortadan kalkması elbette üretici için, müstahsil için, sanayici için de oldukça faydalıdır.

Kenan KAHRAMAN-Vatan Çay:

Bu yıl fiyatın desteklemeyle birlikte 2 TL olmasını bekliyoruz. Olması gerekende budur zaten. Çay firmalarının elinde geçen yıldan hiç stok kalmadı. Bunun nedeni elbette kaçak çay girişinin tamamen kesilmesinden kaynaklıdır diye düşünüyorum.

Hayrullah ÖZTEL-Gürçay:

Fiyat henüz açıklanmadı ama tahminlerime göre desteklemeyle birlikte 2 TL veya 2 TL 10 kuruş olur. Sezondan beklentim nedir? Aslında önümüzü görecek halimiz yok. Piyasa şartlarının ne olacağı belli değil. Öyle denildiği gibi stoklarda çay olmadığına pek katılmıyorum. Biraz piyasa havaya girdi gibime geliyor. Yani kaçak çayın bittiğine şahsen inanmıyorum.

Y.Selim ÇAKIROĞLU- Of Örnek Çay

Tahminime göre 1.95 civarında bir şey olur. Bu fiyatta gayet normaldir. Hem vatandaşa, hem de sanayiciye göre makul bir fiyat olur diye düşünüyorum. Çay firmalarının elinde geçen yıldan kalan stok yok. Doğrudur. Bu yıl sezonun iyi geçeceği inancındayım. Çaykur’un elindeki stoklar tabi ki de sıkıntıdır ancak özel sektörü bu etkilemez. Bu sezon oldukça yoğun geçeceğe benziyor. Fiyatta gayet makul olacak. Üretici bu yıl kazançlı çıkacak.

Veysel KAHRAMAN-Demçay

Geçen yılki zam oranına göre bir zam bekliyorum. Bunun haricinde rekolte gayet iyi. Fabrikalar sezona hazır. Bizimkide hazır. Ben iyi bir sezon geçeceği görüşündeyim. Fiyat konusunda konuşmak yanlış olur. Birkaç gün içinde zaten belli olacak. Bekleyip göreceğiz.

Kaynak: Trabzon Ticaret Borsası