Tarihte önemli bir yeri olan Samsun Tekkeköy ilçesine son 5 yılda 500 milyon TL’lik 5 büyük kamu yatırımı yapıldı.
Tarihi çok eskilere dayanan Samsun’un Tekkeköy ilçesinde büyük projeler bir bir hayata geçiyor. Tekkeköy’e; hafif raylı sistem, stadyum, kapalı spor salonu, Lojistik Köy, Fuar ve Kongre Merkezi gibi devasa projelerden oluşan yaklaşık 500 milyon TL’lik kamu yatırımı yapıldı. Sanayide Samsun’un kalbi konumunda olan Tekkeköy’e başka kamu yatırımlarının dışında büyük özel sektör yatırımları da yapılıyor.
Tekkeköy’ün bir cazibe merkezi haline geldiğini söyleyen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Tekkeköy’ün son yıllarda büyük yatırımlar aldığını söyledi. İhracatta Tekkeköy’ün önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Başkan Togar, 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları’yla birlikte, Tekkeköy’ün dünyada tanınan bir yer haline geleceğinin altını söyledi.
"Tekkeköy’ü dünya tanıyacak"
Tekkeköy’ün son 5 yıl içerisinde Türkiye’nin önemli cazibe merkezlerinden biri haline geldiğini ifade eden Başkan Hasan Togar, "Tekkeköy, Karadeniz’de özellikle sosyal ve spor anlamında en büyük tesislerin konuşlandığı bir merkez haline geldi. Bu yatırımların içerisinde: Ulusal ve uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapan 7 bin 500 kişilik kapalı spor salonumuz var. Yılda 5-6 fuara ev sahipliği yapan Karadeniz’in tek uluslararası fuar ve kongre merkezi olan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezimiz mevcut. 33 bin 919 kişilik yeni Samsunspor Stadı yükseliyor. İnşallah kısa sürede Samsunsporumuz maçlarını bu statta oynayacak. Bu tesislerin hemen karşısında özel bir 5 yıldızlı otel Ocak ayında hizmete alınıyor. Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılan tramvay Tekkeköy’e kadar ulaştı. Bu yatırımla Tekkeköyümüz tramvaya kavuştu. Türkiye’nin şehrimizin en önemli yatırımlarında biri olarak kabul edebileceğimiz ’Lojistik Köy’ inşaatımız hızla devam ediyor. 40 milyon euroluk bir Avrupa Birliği projesi. Bu Karadeniz’in hem tarımsal anlamda hem ekonomik anlamda bütün gelişimini etkileyebilecek bir yatırım. İki yıl içerisinde tamamlanması halinde en az 700 kişinin iş sahibi olacağı bir yatırım. Onun ilerisinde Büyükşehir Belediyemizin hayata geçirdiği Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin inşaatı hızla devam ediyor. Yine o bölgede Türkiye’de sayısı sınırlı olan Gıda Organize Sanayi Bölgesi yüzde 70-80 dolulukla çok ciddi bir faaliyetin içerisinde. Kamu yatırımlarıyla alakalı Samsun ve Karadeniz’de Tekkeköy, özellikle lojistik, spor kompleksleri ve tesis anlamında bir merkez olma yolunda hızla ilerliyor. Samsun’da yapılacak 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları’nda en çok kullanılacak ilçe Tekkeköy. Hükümetin son 5 yılda yaptığı bu ciddi yatırımların, AK Parti hükümetiyle beraber yükselmesinin gururunu yaşıyoruz” dedi.
Tekkeköy’e son 5 yılda ciddi yatırımların yapıldığını belirten Toğar, “Tekkeköy Karadeniz’in en ciddi organize sanayisinin olduğu bir ilçe. Sanayici ve işadamları için lazım olan bütün imkanlar burada mevcut. Bu ilçe sınırları içerisinden 140 ülkeye ihracat yapan firmalarımız var. Türkiye’nin ilk 500’e giren 8-10 tane firmamız var. Bunların içinde belki ilk 100’de olan firmalarımız var. Limanı, havaalanı, denizyolu ve karayolu var. Yatırımcı ve sanayici bu yüzden de Tekkeköy’ü tercih ediyor. Tekkeköy özelikle 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları’yla birlikte çok farlı bir ilçe ve şehir olarak; Türkiye’de ve dünya tarafından öğrenilmiş olacak" diye konuştu.
"En eski üç yerleşim yerinden birisi"
Tekkeköy’ün ismini 800 yıl önce Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretleri’nden aldığını ifade eden Togar, "Şeyh Yusuf Zeynüddin Hazretleri burada bir tekke kurmuş. Buradan gelip geçen bütün yolcular burada kurulan tekke de ağırlanıyorlar. 800 yıl yerleşimin olduğu bir ilçe ama tarihsel anlamda ise insanlık tarihinin bilinen en eski üç yerleşkesinden birisi. Yeni ismiyle arkeoloji vadisi dediğimiz eski ismiyle Tekkeköy Mağaraları Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan bilimsel makalelerde Nuh Tufanı’ndan sonra insanoğlunun yaşamaya başladığı üç yerleşim yerinden biri olarak kabul edilir Tekkeköy ilçesi. İnsanlık tarihi kadar eski bir yerleşim yeri olma hüviyetine sahiptir" şeklinde konuştu.