Yem fiyatlarına gelen zamlarla zor günler geçiren İzmir’deki süt üreticileri, bir çuval yem fiyatının 51 TL iken 53 TL’ye çıkmasıyla kara kara düşünmeye başladı.
Zaman zaman sektördeki problemler nedeniyle sıkıntılarla boğuşan süt üreticileri, bu kez de yem fiyatlarıyla sarsıldı. Son gelen zamlarla birlikte bir çuval yem fiyatı 51 TL’den 53 TL’ye çıktı. Gelen zamlar üreticiyi sıkıntıya sokarken, İzmirli üreticiler de fiyatların yüksekliğinden dert yakındı. 1992 yılında süt üretimine başladıklarını söyleyen üretici Coşkun Demir, sektörde yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Bakanlığa çağrı var
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na çağrıda bulunan Demir, yeni projeler geliştirilmesi gerektiğini savundu. Demir, "Yem fiyatları ise bir çuval yemin fiyatı 51 TL iken 53 TL’ye çıktı. Sektörde ne zaman süte ya da herhangi bir kaleme zam gelirse anında yem fiyatları da zamlanıyor. Bu sefer ise süte zam yok ancak yem yine zamlandı. Biz üreticiler bir kez daha mağdur oluyoruz. Süte zam gelse bu sefer de tüketici zamlı fiyatlarla karşılaşacak. Bu yüzden bu sistemin yeni projelere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Süt fiyatları geçen yıl sorunlar yaşadı ve bu durum ülke gündemini de yansımıştı. Sektörümüz üretimler bazında sorunlar yaşamaya devam ediyor. Bugün sütün litresi 1.10 TL’ye alınıyor. Türkiye genelinde üretici kitleleri birbirlerini yetebilme kabiliyeti modeline geçirilmelidir. Örneğin Konya’daki bir hububat üreticisi ile Ödemiş’teki bir hayvancı, süt üreticisi iş birliği halinde olmalıdır. Bu sistemde üretici, kalkınma kooperatifleri çerçevesinde olmalıdır. Yani yem bitkisi daha çok üretilmeli daha çok yaygınlaştırılmalı ve daha ucuz maliyetlerle üreticilere yansıtılmalıdır. Devlet de bu işi organize etmeli ve üreticiye ekonomik destek yerine hak iş desteği ham madde üretimi desteği vermelidir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan maddi para desteği yerine ham madde desteği istiyoruz" dedi.