MHP Rize İl Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Şener Bülbül Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 12.Etap başvuruları ile ilgili uyarıda bulundu.

Şener Bülbül 12. etap başvurularının başladığını ve destekten yararlanmak isteyenlerin projeleri ile 11 aralık 2017 tarihine kadar başvurmaları gerektiğini belirtti.

Şener Yaptığı açıklamada: " Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 12.Etap başvuruları başladı. Bu kapsamda tarımsal birincil ürünün işlenmesinin gerçekleştirildiği; Yeni Tesislere 1.000.000,00 TL ; Tamamlama Projelerine 875.000,00 TL ; Kapasite Artırımı Ve Teknoloji Yenileme Konularına 750.000,00 TL hibe desteği sağlanacaktır. Kırsal turizm projelerinin de desteklendiği destek programında yeni tesislere 750.000,00 TL hibe desteği sağlanacaktır.
Hibe desteğinden faydalanmak isteyen işletmelerin 11.12.2017 tarihine kadar projelerini internet üzerinden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunması gerekmektedir "dedi.


Hazırlanan projeler 2 aşamada değerlendirileceğini belirten Bülbül: "1.inceleme Rize’de kurulacak komisyonda yapılacak olup, ön onay alan projeler Bakanlığın onayına sunulacaktır.

Destekten faydalanacak olan işletmelerde aranan önemli kriterler;
1.      Mevcut tesislerde yapılacak olan Kapasite Artırımı Ve Teknoloji Yenileme projelerinde Yapı Kullanma İzin Belgesi zorunludur.
2.      Daha önce KKYDP desteklerinden faydalanan işletmeler nihai rapor tarihinden itibaren 5 yıl geçmemiş olması halinde destekten faydalanamazlar.
3.      Arazi üzerinde; bankalardan alınan kredilere karşılık konulan ipotekler dışında herhangi bir ipotek, şerh, icra vs. bulunması halinde projeleri reddedilecektir.
4.      Kapasite artırımı ve teknoloji yenileme projelerinde tesisin 5 yıldır faal olduğu ispatlanması gerektiğini ifade eden BÜLBÜL
Proje başvurularında istenilen diğer belgeler Bakanlık tarafından yayınlanan tebliğde belirtilmiştir. Bu destekten bölgemizde çay fabrikaları; et ürünleri işleyen tesisler(mezbahane ve kavurma haneler); süt ürünleri işleme tesisleri; reçel, helva, fındık işleme tesisleri ve yeni otel yapmak isteyen yatırımcılar faydalanabilmektedir.
YATIRIMCILARIN EN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUS İSE; yeter şartları taşımayan işletmelere projelerinin onaylanması yönünde garanti veren dolandırıcı ya da çantacı diye tabir ettiğimiz kişilere işletmelerin itibar etmemesi gerekmektedir. 
Proje başvuru ve uygulama sürecinde gerçekleştirilecek olan faaliyetlerin yoğunluğu(ihale,ara rapor, tespit, vs) ve önemi hassas olduğundan işletmelerin bölge dışında bulunan danışmanlardan hizmet alması büyük zararlar doğurmaktadır. Yatırım süresi içerisinde danışman tarafından yerine getirilmesi gereken prosedür işlemlerinin işletmeler tarafından yerine getirilmesi tesisi sahiplerine ekstra mesailer doğuracaktır. Bu nedenle Rize’de yürütülecek olan bir proje için Ankara, İstanbul, Samsun gibi bölgelerden danışmanlık hizmeti alacak olan işletmeler bu iş yükü varlığının farkında olmalıdır.Bu anlamda kendi bölgemizde faaliyet gösteren danışmanlık firmaları ile çalışmak daha avantajlı olacağını ifade eden BÜLBÜL;Desteklerin Yatırımcılara hayırlı olmasını diledi.