Elazığ’da bulunan ve 3.5 ile 7 derece açı farkıyla bir eğime sahip olan Harput Ulu Camii minaresinin, Pisa Kulesi’nin şöhretini ikinci plana ittiğini belirten Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, hem tarih, hemde tarihi eserlerle ilgilenen herkesi Harput’a davet ettiklerini söyledi.
Selçuklu döneminde inşa edilen ve 3.5 ile 7 derece arasında değişen eğikliği ile Pisa Kulesi’nden daha fazla eğri olduğu tescillenen Harput Ulu Camii’nin eğri minaresi ilgi görmeye devam ediyor. Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Harput’un 4 bin yıllık tarihiyle kadim bir kültür ve medeniyete sahip olduğunu kaydetti. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Harput’un başta Ulu Camii olmak üzere pek çok tarihi eseri bağrında barındırdığını ifade eden Başkan Yanılmaz, “Harput Ulu Camii ve minaresi 859 yıllık bir eser. Güçlü bir yapıya sahip olan minarenin yıkılma tehlikesi bulunmuyor. Bir rivayete göre minare Kıbleye dönük olarak bilinçli bir şekilde eğri inşa edilmiştir. Bir başka rivayete göre ise minarenin tarihsel süreçte yaşanan depremler sonucu eğildiği yönündedir. Ancak ilk ihtimalin daha güçlü olduğuna inanıyorum. Bu cami minaresinin statik hesaplarının bu doğrultuda yapılarak, inşa edildiği ihtimali çok güçlüdür” dedi.
Ulu Cami minaresinin 3.5 ile 7 derece açı farkıyla bir eğime sahip olduğunun tescillendiğini ve bu açıyla Pisa Kulesi’nden daha fazla eğime sahip olduğunun kanıtlandığını anlatan Başkan Yanılmaz, “Bu durumda Pisa Kulesi’nin şöhreti ikinci plana itilmiştir. Pisa Kulesi 3.99 derecelik bir eğime sahipken, Ulu Cami minaresi 3.5 ile 7 derecelik bir eğime sahiptir. Dünyada 7 dereceye kadar bir eğime sahip hiçbir kule bulunmamaktadır. Hem tarih, hem de tarihi eserlerle ilgilenen herkesi Elazığ’a, Harput’a bekliyoruz” diye konuştu.