Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ile Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlı (DAP) arasında “Mücit Bank” protokolü imzalandı.
DAP İdaresi Başkanlığı Toplantı Salonu’nda, gerçekleşen imza törenine ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bayram Şahin ve Prof. Dr. Songül Duman ile Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. M. Yasin Çodur katıldı.
İmzalanan protokole göre DAP ve ETÜ ortak çalışması ile ilimiz ve bölgemizdeki inovatif fikir sahibi gençler hayallerindeki projelerini hayata geçirme ve geliştirme imkanı bulacak.
Yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi; “Bilindiği üzere, TÜBİTAK tarafından her yıl ortaokul ve lise öğrencilerinin katılımı ile proje yarışmaları düzenlenmektedir. Öğretmenlerimizin de büyük gayretleri ile ilgili yaş grubundaki öğrencilerden ülkemize ve insanlığa faydalı olabilecek çok güzel proje fikirleri çıkıp, ilkel koşullarda hazırlanmış prototiplere dönüşebilmektedir. Öğrencilerimizin büyük özveri ve heves ile kıt imkânlar dâhilinde prototipe dönüştürdükleri proje fikirlerinin hayata geçmesi ve geliştirilerek son kullanıcıya ulaşacak yenilikçi ürünlere dönüşmesini sağlayacak, teşvik edecek, cesaretlendirecek herhangi bir yapı veya mekanizma bulunmamaktadır. Proje yarışmaları döneminde hazırlanan ve 3 veya 4 günlük sergiler döneminde sergilenen tüm projeler bu süreçlerden sonra rafa kalkmakta, büyük bir heyecan ile bu projeleri hazırlayan öğrencilerimizin meydana getirdiği nitelikli beşeri sermaye potansiyeli ise daha küçük yaşlarda törpülenmekte ve körelmektedir. Özellikle DAP Bölgesindeki ailelerin bu konudaki bilinçsizliği, Milli Eğitim İl Müdürlükleri başta olmak üzere kamunun destekleyici imkân ve pozisyonunun bulunmaması büyük bir dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mevcut bu olumsuzluğu gidermek ve ülkemize nitelikli bir beşeri sermayeye sahip yeni bir nesil kazandırabilmek için Mucitbank projesi geliştirilmiştir. Proje ile çeşitli demirbaş ve sarf malzemelerinden müteşekkil, atölye havasında bir merkez oluşturulacaktır. Erzurum Teknik Üniversitesi yerleşkesi içerisinde, Erzurum Teknik Üniversitesinin liderliğinde oluşturulacak olan bu yapıda, 7/24, fikir-proje ve demo üretmek isteyen tüm gencecik beyinler, hem sarf malzemesi hem de danışmanlık hizmetini ücretsiz alarak ülkemiz ve insanlık için değer üreteceklerdir. Merkezde; mobilya dekorasyondan-inşaat bilimlerine, sağlık ve medikalden-yazılım teknolojisine, fizik-kimya ve biyolojiden-edebiyat-tarih-kültür ve sanata kadar tüm alanlarda icat çıkarılacak çalışmalar desteklenecektir.
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığının da izlemeye aldığı bu proje ile önümüzdeki 10 yıl içerisinde ülkemize özellikle şu alanlarda çok ciddi katkı sağlaması beklenmektedir:
Okul öncesi dahil erken yaşlarda yeteneğe ve ilgiye göre kişiye kendisini geliştirme ve hayallerinin peşinde koşma imkanı sunulacağı için üniversitelerimizde sevmediği bölümü okumak zorunda kalan mutsuz gençlik kitlesinin yerini, hayalini icra eden, mutlu, değer üreten ve değer katan bir gençlik kitlesi alacaktır.
Ülkemizin ar-ge ve patent noktasında uluslararası arenada üst sıralara çıkmasını sağlayacak olan bir ar-ge kültürü oluşacak ve ülkemizden insanlığa yayılan çok sayıda yeni icat ile karşı karşıya kalınacaktır.
Ülkemizden çıkan icatlar ile özellikle yenilikçi ve teknolojik ürün alanında dışa bağımlılık azalacak ve ülkemizin cari açık sorunu önemli ölçüde tarihe karışacaktır.
OECD nin Pisa sonuçları başta olmak üzere eğitimle ve girişimcilikle ilgili bir çok uluslararası veride ülkemiz hakkettiği nitelikli yeri alacaktır.
Erzurum Teknik Üniversitesi ve DAP İdaresi arasında imzalanan MuciT Bank Projesi ortak çalışma protokolü ile orta öğretim öğrencilerinin akademik çalışmalar nezaretinde bilim dünyasına kazandırılması amaçlanmaktadır. Bilime ve inovatif fikirlere sahip öğrencilerin üniversite eli ile bilim dünyasına kazandırılması amaç edilmiştir. Yapılacak çalışmalar neticesinde ilimiz ve bölgemiz gençlerinin ARGE ve İnovasyon ekosistemi içerisinde kendilerine yer bulmaları sağlanacaktır.”