AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Plan ve Bütçe Komisyonundan sonra, TBMM Genel Kurulu’nda da Pasinler’i gündeme taşıyarak, ilk vakıf senedinin düzenlendiği ilçeye vakıflar adına tarihi yaklaşım talep etti, Vakıf Anıtı ve Günleri etkinliği önerisini yineledi.
Aydemir: “Pasinler vakıflar alanında tarihi odaktır”
TBMM Genel Kurulu’nda 2017 Vakıflar Genel Müdürlüğü Bütçesi üzerine AK Parti Gurubu adına konuşan AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, İlk Vakıf Senedinin 1048’de Halil İbani tarafından Pasinler’de düzenlendiğini hatırlatarak, bu ilçenin vakıflar alanında bir marka olduğunu, bunun bir anıt ve Pasinler Vakıf Günleri adı altında tescillendirilmesi gerektiğini söyledi.
Alvarlı efe ve Pasinler
TBMM Genel Kurulu’na seslenen Milletvekili Aydemir, ‘Vakıf zihniyetimiz, insanlığa Mevlanaca sesleniş, insanlık için Yunusça niyaz, insanlık uğruna Alvarlı Efece duruştur.’ kaydına açıklık getirerek Büyük Mütefekkir ve Edip Alvarlı Muhammed Lütfi Efe’nin duruşunu Pasinler ekseninde tarif etti.
Milletvekili Aydemir, "Başlarken bir duruştan bahsettim: "Alvarlı Efece bir duruş." dedim. "Alvarlı Efece duruşu." dediğimde aslında orada kalmak durumundaydım, Pasinler’den bahsetmeliydim, Hasankale’de durmalıydım çünkü vakıfların zirve noktası Pasinler’dir, Hasankale’dir. 1048 yılı -Vakıflar Genel Müdürlüğümüz çok iyi bilir- vakıfları ifade eden bir tarihtir. Bundan on asır önce Hasankale’de bir isim, özel bir isim, Halil İbani ilk vakıf senedini imzalamış isimdir, dadaş meşrepli birisi. Elhamdülillah, her güzel girişimde olduğu gibi burada da bir dadaşın imzası var" dedi.
Aydemir: “Plan ve bütçe komisyonunda da kaydetmiştim”
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Marka İlçeler Konsepti çerçevesinde Pasinler İlçesinin Vakıflar tarihinde özel bir yeri olduğunu ve bu ilçenin bu bazda ülke çapında öne çıkarılması gerektiğini dillendirdiğini belirten Milletvekili Aydemir, ‘Plan Bütçe Komisyonunda söyledim, oradaki arkadaşlarımız biliyorlar, tekraren not düşüyorum. Madem ilk vakıf senedi 1048’de Pasinler’de imza edilmiş, o hâlde bu nadide ilçemizde bir de vakıf anıtı inşa edelim diyorum. Burada bir gün sürecek etkinlikler, bilimsel konferanslar tertip edelim. Bu bir zarurettir, Halil İbani’nin ruhunu da tazim etmek için gerekliliktir.”diye konuştu.