Eskişehir Valiliği tarafından ’’Türkiye’de Belarus Kültür Günleri’’ kapsamında düzenlenen, Belarus Cumhuriyeti Devlet Dans Topluluğu gösterisi izleyicilerin büyük ilgisini kazandı.
Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Belarus Cumhuriyeti Kültür Bakan Yardımcısı Aleksandır Yatsko, Muharip Hava Kuvveti Komutan Yardımcısı Hv. Korg. İsmail Güneykaya, Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan ve çok sayıda davetli katıldı.
"Sanatın değerini gelecek nesillere aktaracağız"
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman, Belarus Cumhuriyeti’nin sanatçılarını ve devlet adamlarını Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Belarus Cumhuriyeti’nin zengin kültürüne özgü esintilerin Türk halkıyla buluştuğu Belarus Kültür Günleri programının, iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin güçlenmesi adına önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu programın ardından Belarus Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ilanının 25. yılı olan 2017’de Belarus’da düzenleyeceğimiz Türkiye Kültür Günleriyle ilişkilerimizi daha da geliştirmiş olacağız" dedi.
Hüseyin Yayman konuşmasının sonunda Mevlana’nın "Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşanlar kardeş ve dosttur" sözünü hatırlatarak Belarus Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti halklarının aynı duyguları paylaştıklarını ifade etti. Yayman, kültür ve sanatı, siyaset üstü bir alan olarak değerlendirmekle beraber geliştirilen ilişkilere kazandıracakları düzeyle, ortak sanat değerlerini gelecek nesillere aktaracaklarını ifade etti.
"Kültürel ilişkiler her iki ülkenin de kültürünü zenginleştiriyor"
Belarus Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti arasında geliştirilen kültür sanat ilişkilerinin iki ülke arasında yeni ilişkilerin de kurulmasını sağladığını ifade ederek konuşmasına başlayan Belarus Cumhuriyeti Kültür Bakanı Yardımcısı Aleksandır Yatsko ise, ilişkilerin devamı için gerekli şartları sağlamaya devam edeceklerini aktardı. Yatsko sözlerini şu şekilde tamamladı;
"İnsanlar arasındaki birlik ve bütünlüğü sağlayan, onları ortak duygu ve düşüncede birleştiren sanatın gücüdür. İnsanın yaşamış olduğu bir duyguyu bir başkasının da hissedebilmesi ihtiyacıyla sanat ortaya çıktı. Bizler de iki ülkenin tarihini, tecrübesini ve geleneklerini tanıyarak kültürlerimizi zenginleştireceğiz."
Açılış konuşmalarının ardından Belarus Cumhuriyeti Devlet Dans Topluluğu gösterilerini sundu. Program, Belarus Cumhuriyeti Devlet Dans Topluluğu Sanat Yönetmeni ve Devlet Sanatçısı Dr. Valantsin Dudkevıch’e çiçek takdim edilmesinin ardından sona erdi.