Dorlion Arama ve Kurtarma (DAK) ekipleri, yaklaşan kötü hava şartları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Yeni haftada soğuk hava dalgasının Türkiye’ye girmesiyle birlikte bazı bölgelerde yağışlar başladı. Çarşamba günüde kar yağışının beklendiği Eskişehir’de vatandaşlar kötü hava şartlarına karşı uyarıldı. göre uyarılarda bulundu. Soğuk hava ve kar yağışıyla birlikte birçok kaza riski oluştuğunu belirten uyarılarda, vatandaşların özellikle evlerinde almaları gereken önlemler şöyle sıralandı;
-Sobalı evlerde yatarken bütün emniyet tedbirleri alınmalıdır. Çünkü yanmayan bir sobanın karbonmonoksit çıkarma durumu söz konusudur. Sobanın iyi çektiğine dikkat etmeliyiz.
- Her yıl yaşanan ve ölümlere yol açan karbonmonoksit zehirlenmesinin önüne geçmek için soba bacalarını ve doğalgaz bacalarını temizlemeyi ihmal etmeyin.
- Hayati önem taşıyan baca sensörleri iptal ettirilmemeli ve bacalı cihazların bulunduğu ortama karbonmonoksit dedektörü taktırılmalıdır.
- Ters yönden gelen rüzgârın etkisiyle, yaşam alanına dönmesi olduğunda bunun sonucunda karbonmonoksit zehirlenmesinin yaşandığı için vatandaşların bacalarına rüzgâr koruyucusu yerleştirerek önlem almaları gerekmektedir.
- Olası yangın ihtimaline karşı soba ve ısıtıcılarınızı sürekli kontrol altında tutun.
- Vatandaşların konut, iş yeri ve motorlu araçlarda mutlaka standartlara uygun yangın söndürme tüpü bulundurmaları gerektiğini, doğalgaz yangınlarında yapılacak en önemli müdahalenin de gazın kaynağından kesilmesi olduğunu biliniz.
- Yangınların çıkışında tedbirsiz hareket ve ihmalin ana unsur olduğunu ve vatandaşların elindeki imkânlar dâhilinde başlangıç aşamasında yangına yapacakları bilinçli müdahaleyle maddi hasarı en aza indirebileceklerini bilmeleri gerekmektedir.
- Çatılarda biriken karların düzenli aralıklarla temizlenmemesi halinde oluşabilecek aşırı yük çatının çökmesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden belirli bir program dahilinde özellikle sundurma alanlarının üzerinde yoğunlaşabilecek karların temizlenmesi ve önlemlerin alınması gereklidir.
(İHA-MET-Y)