Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Diplomasi ve Model Birleşmiş Milletler Öğrenci Kulübü (DİPLOMUN) heyeti, üç gün boyunca ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdikleri “ESOGÜ Model Birleşmiş Milletler (ESOGÜ MUN) uygulamasının ardından, örnek uygulamaları nedeniyle Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA)’nun daveti üzerine Ankara BM Türkiye Temsilciliği’ni ziyaret etti.
ESOGÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Figen Çalışkan, ESOGÜ Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Fatma Asiye Şenat, ESOGÜ DİPLOMUN Kulüp Akademik Danışmanı İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Ali Onur Özçelik ve ESOGÜ Basın ve Halkla İlişkiler Birimi’nden Uzman Ece Erbuğ Şanlı’nın da katıldığı ziyarette, öğrenciler ve BM uzmanları arasında bilgi paylaşımında bulunuldu. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Toplumsal Cinsiyet Programları Koordinatörü Meltem Ağduk; BM’in tarihi, kuruluş amacı, dünyada ve Türkiye’de yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. BM Genel Sekreteri tarafından kadına yönelik şiddete farkındalık oluşturulması amacıyla ilan edilen 16 günlük aktivizm kampanyasının içinde bulunduğumuzu hatırlatan Ağduk, Tüm Dünya’da ve Türkiye’de kadın ve kız çocuklarının çeşitli şiddet biçimlerine maruz kaldıklarını ve bu nedenle “Turuncu Etkinliklere” önem verdiklerini söyledi. Bilgilendirmenin ardından DİPLOMUN Kulübü öğrencileri, “Kadına Şiddete Son” dedikleri deklarasyonlarını, BM’in resmi dilleri olan İngilizce ve Fransızca ve ardından Türkçe okudular. Ağduk, düzenledikleri organizasyon ve gösterdikleri hassasiyet için öğrencilere teşekkür etti.
Ayrıca, BM Enformasyon Merkezi Müdürü Ahmet Parla, gerçekleştirdikleri MUN etkinliği nedeniyle öğrencileri kutlayarak, BM hedefleri doğrultusunda projeler geliştirmek isteyen gençlere her zaman destek olacaklarını belirtti. Son olarak BM Kadın Birimi (UN Women) adına konuşan Ebru Demirel, “Dünyayı Turuncuya Boya” kampanyası hakkında bilgi verirken, bu etkinliklerde aktif rol üstlenen ESOGÜ’yü tebrik etti. Toplantının devamında ESOGÜ DİPLOMUN Kulüp Başkanı Aybüke Çalışkan uygulamayı ilk kez geçen yıl, tek oturumda yaptıklarını; bu yıl ise ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen’e söz verdikleri üzere, üç farklı komite topladıklarını belirtti. ESOGÜ MUN etkinliğine ait kısa bir video gösteriminin ardından öğrenciler, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, BM Güvenlik Konseyi ve BM Kadın Birimi olarak, “Mülteci Kampları”, “Orta Doğu’da DAEŞ Tehdidi” ve “Kadına Karşı Şiddet” başlıklarında ESOGÜ MUN’da topladıkları komitelerin, yasa tasarılarını okudular. Yeditepe ve Anadolu Üniversiteler’inden öğrencilerin de katıldığı BM ziyareti, BM uzmanları ve öğrencilerin, ESOGÜ’de yapılacak olan bir sonraki MUN’da, Eskişehir’de bir araya gelmek üzere sözleşmeleriyle sona erdi.