Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Dünya Kadın Hakları Günü ile Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin yıl dönümü dolayısı ile bir mesaj yayınladı.
Gönen, mesajında, “Günümüzde bir toplumun medeniyet düzeyi, insanlara, özellikle de kadınlara verdiği değerle, hakla ve sorumluluklarla değerlendirilmektedir. İçinde bulunduğumuz yüzyılın başlarından bu yana tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanan “ 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü”, kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farklılık oluşması ve çözümler bulunması yolunda önemli bir gündür. Demokratik bir toplum için kadınların güçlendirilmesi, çalışma alanlarının genişletilmesi, eğitim, sağlık, istihdam, hukuk, siyaset vb. alanlarda eşit fırsat ve imkânların sunulması yönündeki çabalar bugünün önemli bir vurgusudur. Bugünün Türk Kadını için ayrıca büyük bir anlamı vardır. Kadının sadece toplumsal hayatta değil siyasette de var olma talebinin 82 yıl önce karşılık bulduğu, 5 Aralık 1934 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleri sonucu, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını tanıyan yasa kabul edilmiştir. Tarihimizdeki bu önemli gelişmeyle Türk Kadını pek çok Avrupa kadınından daha önce bu hakka sahip olmuştur” diye belirtti.
Bugün bilimde, tıpta, edebiyatta, sanatta, basında, siyasette ve daha birçok alanda büyük başarılara imza atan kadınların, ülkemizin kalkınmasına, ilerlemesine büyük katkılarda bulunduklarını ifade eden Prof. Dr. Gönen, mesajını şöyle sürdürdü;
“Bununla birlikte dünya barışına geçmiş tarihimizde olduğu gibi bugün de önemli katkılarda bulunmaya devam etmektedirler. Özgüvenleri yüksek, cesur, eğitimli kadınlarımızın, ekonomiden siyasete her alanda sayılarının artması ve bu alanlarda daha etkin yer alabilmeleri ülkemizi daha ileri ve gelişmiş bir seviyeye taşıyacaktır. Bu duygularla; koşulsuz sevginin, sonsuz hoşgörünün, emeğin ve sabrın simgesi, aydınlık geleceğimizin hazırlanmasında büyük emekleri olan kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları Gününü kutluyorum. Aynı zamanda siyasal yaşama katılımları yönünde köklü, hukuksal ve toplumsal bir dönüşümü ifade eden, kadınlarımızın eşit şartlarda birey olmalarının yolunu açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü de saygı ile anıyor, bu ülke için emek vermiş tüm kadınlarımızın Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82. yıl dönümünü tebrik ediyorum.”