Eskişehir Valisi Azmi Çelik, 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nün 82’nci yıl dönümü sebebiyle bir mesaj yayımladı.
Vali Çelik, mesajında kadınlara verilen haklar ile birlikte çağdaş toplum düzenine geçildiğini ifade etti. 5 Aralık Kadın Hakları Günü ile aynı zamanda kadınlara seçme ve seçilme hakkının da verildiğini belirten Çelik, “Kadın hakları konusunda temel belge olan Medeni Yasa’ nın 1926 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesi ile çağdaş toplum düzenine geçilmiş, ekonomik, siyasal ve sosyal haklara kavuşturulmuş, yaşamın çeşitli alanlarında karşılaşılan eşitsizlik ve ayrımcılığın kaldırılması için önemli bir adım atılmıştır. Bugün 5 Aralık Kadın Hakları Günü ve aynı zamanda kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. Yıldönümünü hep birlikte gururla kutluyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Kadınlara dönemin koşullarında çağdaş ve ileri boyutta önemli haklar sağlanmasının Cumhuriyet’in en büyük başarılarındandır”
Birçok batılı ülkeden önce kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanındığına dikkat çeken Vali Çelik, kadınlara dönemin koşullarında çağdaş ve ileri boyutta önemli haklar sağlanmasının Cumhuriyet’in en büyük başarılarından olduğunu belirtti. Çelik, “3 Nisan 1930’ da belediye seçimlerine katılma hakkı, 26 Ekim 1932’ de muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçme ve seçilme hakkı, 5 Aralık 1934’ te birçok batılı ülkeden önce Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmış ve 1936 yılında da kadınlara iş hayatında erkeklerle eşitlik sağlamak amacıyla iş mevzuatında ilk düzenleme yapılmıştır. Kadınlara dönemin koşullarına göre, çağdaş ve ileri boyutta önemli haklar sağlanmış olması, Cumhuriyet’ in en büyük başarılarındandır. Fedakarlığı, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle her zaman ailesine ve topluma önemli katkılar sunan kadınlarımızı, hayatın her alanında etkin bir şekilde görmek bizleri sevindirmektedir. Üzerine düşen görevlerin üstesinden gelmeyi bilen, en kutsal görevlerden biri olan annelik görevlerinin yanı sıra, vatan savunmasında da yer alarak üstün başarılar gösteren kadınlarımız, kendilerine gösterilen saygıyı fazlasıyla hak etmektedirler” ifadelerini kullandı.

“Kadınlarımız her alanda başarıyla görev yapıyor”
Kadınların 1934 yılından günümüze kadar eğitimden sağlığa, yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye kadar hayatın her alanında başarıyla görev aldığını ve almaya devam edeceğini aktaran Çelik, mesajını şu sözlerle devam etti:
“Bir toplumun gelişme düzeyinin en önemli göstergelerinden biri, kadınların saygınlığı, üretim ve yönetimdeki yeridir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk “Bir toplum aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse, ilerlemesine ve medenileşmesine teknik bakımdan imkan, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur” demiştir. Kadınlarımıza daha iyi hizmet vermek için; kadın konukevi hizmetleri kapsamında barınma, iş bulma, psiko-sosyal destek, eğitim ve danışmanlık, koruyucu ve önleyici tedbir kararları ve aile yardımı gibi hizmetler de titizlikle yürütülmektedir. Bu duygularla tüm kadınlarımızın “5 Aralık Kadın Hakları Günü’ nü kutluyor, sevginin, şefkatin ve özverinin simgesi olan kadınlarımıza başarı, sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.”