Bremen’in Oberneuland semtindeki suni göl Achterdieksee kıyısında gerçekleşen festivale, dernek başkanlarının yanısıra katılan binlerce vatandaşımız, birlik ve beraberlik sergiledi.

Hamsi tava, karalahana yemeği ve sarması, kuymak, mısır ekmeği ve Laz böreği gibi Karadeniz yöresinden birbirinden lezzetli yemek ve tatlılarında sunulduğu festivalde katılımcılar, kemençe ve tulum eşliğinde horona doydu. Karadeniz hatırası hediyelerinde satışa sunulduğu etkinlikte Karadenizliler, solist Engin Orta, tulumcu Gökhan Alptekin ve kemençeci Aydın Akyol’un yöresel müzikleri ile saatlerce horon tepti, hemşerileri ile hasret giderirken sıcak ortam, dostlukların pekişmesine vesile oldu.

” Gençlerimize kültürünü unutturmamalıyız”
Bremen Rizeliler Dernek Başkanı Zeki Karakurt, Kuzey Almanya’nın ilk Karadeniz Kültür Festivali’ni Bremen’de gerçekleştirmenin heyecanını ve gururunu yaşadıklarını belirterek, etkinliğe emeği geçen herkese teşekkü etti.

Burada Avrupa kültüründe yaşayan gençlerimize, kendi kültürümüzü de empoze etme amacıyla kolları sıvadıklarını ifade eden başkan “Gençlerimiz yöresel yemek ve oyunlarımızı bilmeli, geldikleri köklerini unutmamalılar. Bremen Rizeliler Derneği’nin kuruluş amacı da budur” diye konuştu.

“Faaliyetlerimiz artarak devam edecek”
Verdiği bilgilerde Rize-İkizdereli olarak 1990 yılından beri Almanya’da olduğunu söyleyen Karakurt, “Bu benim kurmuş olduğum 3. Dernek. Geldiğimden beri sivil toplum dernekleriyle iç içeyim. İstanbul-Kartal Lisesi Mezunları ve Aşağı Saksonya Eyaletinde ‘Die Junge Arbeitgeber e.V. derneğini kurduk. Şimdide, Kuzey Almanya’da bulunmadığından dolayı Bremen, Hamburg ve Hannover’de Rizeliler dernekleri kurduk.” Dedi.

Almanya genelinde yaklaşık 20’ye yakın Rizeliler derneği bulunduğunu belirten Karakurt, şöyle devam etti: “Festivalimize gösterilen yoğun ilgi bizi sevindirdi. Artarak devam eden etkinliklerimiz kapsamında her üç ayda bir yaptığımız birlikte kahvaltının yanısıra, seneye yine Bremen’de Hamsi Festivali” düzenlemek istiyoruz. Asimilasyon değil uyumu benimseyen dernek olarak her türlü siyasi görüşlerden uzak gençlerimizi ön plana getirmeye çalışıyoruz.

Çoğu akademisyenlerden oluşan Kadın ve Gençlik kollarımız var. Aramızda Karadenizli olmayanlarda bulunuyor tabi ki. Amacımız Rizelileri buluşturmaktır fakat faaliyet alanımız Karadenizle sınırlı kalmayarak tüm Türkiye’yi kapsamaktadır.”

Haber: http://www.postaktuel.com  /  Gülsüm Tan Hasan Akdoğan BREMEN