Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği ve AralGroup işbirliği ile gerçekleştirilen Uluslararası Pastacılar Festivali bu yıl da renkli anlara ev sahipliği yaptı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bölge halkının yoğun ilgi gösterdiği festivalde ilçenin en özel tarihi mekanlarından olan Zilkale’de pasta kesme töreni ve Ayder Kaçkar Oteline bir panel düzenlendi.

Zilkale’de başlayan etkinliklerde pasta ustaları ve katılımcılara pasta kepleri ve önlükler dağıtıldı. Bayraklar ve ilgi çekici sloganların yer aldığı pankartlar ile kalenin zirvesinde buluşma gerçekleştirildi. Zilkale’deki buluşmaya Çamlıhemşin Kaymakamı Okan Daştan gibi katılımcıların yanı sıra turistler de ilgi gösterdi. Yöreye has türküler ve horonlar eşliğinde gerçekleştirilen pasta kesimi sonrası Çamlıhemşin’de bulunan ve bölge halkının kurduğu pastane isimlerinin yer aldığı Pastacılar Şükran Kütüğü önünde hatıra fotoğrafı çekildi.

Rize’de pastacılık ve Fırıncılık tarihinin köklü bir geçmişe sahip olması nedeniyle bölgeyi en iyi şekilde tanıtan ve pastacılığın gelişimini gelecek nesillerle paylaşan, Marsa’nın Master Şefi Yaşar Sadıkoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde; Yunanistan Maksim Pastanesinin sahibi pasta ustası Kosta Antoniadis, Unilever-İş’in bünyesinde yıllarca Pastacılık Uzmanı olarak çalışan pasta ustası Mustafa Çandırlı, Yunanistan’dan panelimize katılan pasta ustası Christos Lemontzoglou, Pelit Pastanesine yıllarını adayan ve orada çalışmaya devam eden pasta ustası Müslim Taşdemirci ve Big Chefs adlı mekanın ortağı olan pasta ustası Şemsettin Balıkçı yer aldı. Ülkemizde pastacılığa yıllarını adamış Niyazi Çapraz usta ise yaşadığı sağlık problemlerinden ötürü panelde yer alamadı. Panelde, pastacılığın ülkemizdeki tarihi gelişimi ve şu anki durumundan bahseden pasta ustaları; katılımcıları kimi zaman anlattıklarıyla duygulandırdı, kimi zaman katılımcılara neşe dolu anlar yaşattı. Panel bitiminde pasta ustalarına plaketler takdim edildi. Plaket takdimi sonrasında konuklar ve pasta ustalarının buluştuğu bir gala yemeği gerçekleştirildi.

Uluslararası Pastacılar Festivali’nin 2018 yılı için çalışmalara başlandı. Daha yoğun olması planlanan festivalin önümüzdeki yılda; panel, yarışmalar, kortej, konser, rekor denemeleri, workshop ve sürpriz etkinlikler geçekleştirilecek.

MESLEĞİ RUSYADA ÖĞRENDİLER

1800’lü yıllardan itibaren bölge insanı Batum üzerinden Rusya'ya gurbete gitmeye başladı. Para kazanılan, karın doyurulan ve kalınabilecek sıcak bir yer mantığı ile önceleri fırıncılığa adım atanlar daha sonra pastacılık mesleği ile tanıştı. Bölge insanı çok çabuk alıştığı Rusya’da pastacılıktan servet kazandı. Bolşevik İhtilali ile büyük darbe yiyen bu insanların bazıları yurda dönüş yapamadı, geri dönebilenler ise mal varlıklarını orada bırakmak mecburiyetinde kaldı. Yeni yer arayışları onları Polonya ve İran'ın yanı sıra Anadolu'nun muhtelif yerlerine sürüklenerek gittikleri yerlerde pastaneler açmalarını sağladı. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında ve bazı ülkelerde Çamlıhemşinli pasta ustaları bulunuyor.