Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, tarım sektörünün yeni bir dönüşümün eşiğinde olduğunu belirterek, artan dünya nüfusu ve buna paralel gelişecek gıda sorunlarına karşı tarımda üretim planlamasının şimdiden yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
GTB Başkanı Tiryakioğlu, Havza Bazlı Destekleme modelinin, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ‘Milli Tarım Projesi’nin en önemli ayaklarından birini oluşturduğunu söyledi. Tiryakioğlu, modelin uygulamaya girmesinin tarımda üretimin planlanarak yapılmasına ve toprağın en verimli şekilde kullanılmasına katkı sağlayacağını da ifade etti. Tarım sektöründe son yüzyılda elde edilen büyük gelişime ve değişime rağmen dünya genelinde üretilen gıdanın toplan nüfusu tam olarak besleyemediğini hatırlatan GTB Başkanı Tiryakioğlu, “Artan dünya nüfusunu göz önüne alındığımızda mevcut tarım arazilerinin planlı ve verimli kullanılmasının ne kadar önemli olduğu somut şekilde ortaya çıkıyor. Yeryüzünde tarım arazilerinin tamamına yakın bir bölümü kullanılıyor, dünya nüfusu ise sürekli bir artış eğilimi içerisinde. Şuan 7 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyarı aşması bekleniyor. Tabloyu özetle şöyle okuyacak olursak, çeşitli nedenlerden dolayı yaklaşık 1 milyar insanın besin kaynaklarına yeterince ulaşamadığı günümüz dünyasında bu sorun 2050’da çok daha ciddi rakamlara ulaşabilir. Bu nedenle mevcut tarım alanlarımızı belirli bir plan doğrultusunda en verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. Bunun en önemli adımlarından birini de ‘Milli Tarım Projesi’ içerisinde yer alan ‘Havza Bazlı Destekleme Modeli’ olarak değerlendirebiliriz. Bu model tarım sektörüne büyük bir işleyiş kazandıracaktır. Havza modeliyle gelişi güzel üretimin önüne geçilerek belirlenen ürün ihtiyacına göre ekim yapılacak. Toprağın durumuna ve bilimsel verilere dayalı planlı bir üretimin temel alındığı bu model aynı zamanda tarım arazilerinin de daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır” ifadelerinde bulundu.
Tiryakioğlu, Türkiye’nin 941 havzaya ayrıldığını anımsatarak, havza bazlı üretimle piyasalarda arz talep dengesinin sağlanacağını, çiftçinin bu sayede ürününden maksimum kazanç elde edeceğini de sözlerine ekledi.